Photo credit:

2017 är ljudets år

Årets julklapp i Sverige var VR-glasögonen enligt HUI Research. Svenskarna gillar spel, det vet alla. Den största kanalen på YouTube är fortfarande ”Pewdiepie”, där Felix Kjellberg ägnar sig åt att kommentera spel. Och det kommer med största sannolikhet att skapas nya fantastiska spel i Sverige under 2017.

Men är det verkligen spelen som driver upp VR-trenden, för alla? Och blir det verkligen mainstream 2017? Jag tror inte att det kommer vara spelen, utan de röstbaserade tjänsterna. Hörlurar var den mest sålda produkten i december, om man tittar på försäljningssiffrorna från julrean.

Nuförtiden är hörlurar trådlösa och du kan lyssna på musik från många meters avstånd från din mobil. Android (Ok Google), iOS (Siri) samt Microsoft med Windows 10 (Cortana) och Amazon (Echo) har alla digitala röstbaserade tjänster. Och kanske börjar vi svenskar nu verkligen använda dessa tjänster. Till exempel när du lyssnar på Spotify på väg hem från innebandyträningen och du står och fryser vid en busshållplats i -25 grader. Då kan du bara fråga ”Siri” om när nästa buss kommer.

Dessa tjänster flyttar interaktionen från den traditionella skärmen och ett nytt användargränssnitt behövs därför. Detta ger oss som jobbar med utveckling nya roliga och utmanande möjligheter att skapa en ny upplevelserik interaktion. Nya webbapplikationer är nu mer samtalsorienterade med inbyggda chatbottar som kan agera kundtjänst i Facebook Messenger eller via ett formulär. Språk i dessa applikationer är nästan som det vi pratar i vårt dagliga liv, exempelvis med ;) och :’( .

Hur är det med innehållet då? Content is king men om det inte längre finns någon skärm vem kan då se dina uppdateringar i social medier? Jag gissar på att podcasts kommer bli ännu större i Sverige. Bloggkändisarna stänger ner sina bloggar, (nu senast har Blondinbella deklarerat att hon slutar blogga), och samtidigt börjar nyhetsbolagen starta röstinnehållsteam. Om du inte redan har startat din egen podcast, är det redan försent. Vår podcast Bubblan 2.0 (som fyller två år i juli) kan du hitta här.

Vi hörs!

Lasse, 24HR Stockholm