Photo credit: cc0

Att Gilla eller Favoritmarkera?

Twitter byter ut stjärnor mot hjärtan i ett försök att bli tillgängligare.

I en bloggpost skriver Akarshan Kumar, Product Manager på Twitter

We want to make Twitter easier and more rewarding to use, and we know that at times the star could be confusing, especially to newcomers. You might like a lot of things, but not everything can be your favorite.

Själv är jag inte någon power user av Twitter och har först på senare tid börjat använda favoritarkeringar. Det jag märkte var att det är ett ganska intressant verktyg just för att det är så pass vagt och mångsidigt. Så när Akarshan Kumar i nästa stycke skriver

The heart is more expressive, enabling you to convey a range of emotions and easily connect with people.

blir jag lite konfunderad. Att “gilla” något, ge det ett gulligt hjärta, känns för mig betydligt mer väldefinierat än att stjärnmarkera det. De faller dessutom rakt ner i fällan med problematiken kring om man skall gilla dåliga nyheter, det som Facebook i några år brottats med.

Typexemplet är om någons nära anhöriga har gått bort. Gilla? Tumme upp? Stjärna?

Tänk om de istället hade valt ett bokmärke? Då hade det inte varit någon tvekan kring vad Twitter önskade att funktionen skulle användas till. Det där med att hjärtats huvudsyfte är att minska förvirring hos nykomna var med andra ord inget de tog särskilt hårt på.

Lite trist är det att se dem lägga tid på, vad jag i ärlighetens namn, tycker är onödigt trams samtidigt som en växande skara ser Twitter som det bästa verktyget för att trakassera människor på nätet. Varför inte försöka beta av listan med enkla åtgärder för att skapa en trivsammare upplevelse för alla?