STARTPROJEKTKONTAKTOM OSSNYHETERBLOGG & PODD
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Att svära i kyrkan

Folk som skriver om teknik är i stort sett enbart de teknikfrälsta och det är inte helt bra.

Jag märker en tydlig trend i mina flöden, folk som skall säga något kritiskt om teknik börjar med att förklarar hur mycket de gillar teknik och att de alls inte är några bakåtsträvande ludditer. Hjältarna är de som vältrar sig i någon/några av de fem stora techbjässarnas framgångar.

OK, man får lov att skoja om Xiaomi om man hejar på Apple, eller Apple om man hejar på Google. Eller Microsoft, det är alltid OK att skoja om Microsoft. Men att säga att tex delningsekonomin är problematisk... glöm det.

Exempel

Har du sett filmen Page One: A Year Inside the New York Times så vet du att David Carr är en tuffing. Om inte; han är en tuffing (och, se filmen, den är jättebra). När tuffingen David Carr, som inte är rädd för något, skall ägna sig åt lite teknikkritik inleder han med denna brasklapp:

— David Carr

Att klaga är skuldbelagt. Teknik är bra och gud nåde dig om du har något att invända.

Som när journalisten och webbutvecklaren Carl-Magnus Helgegren skrev ett debattinlägg på SVT Opinion om att det är Dags att logga ut från Facebook. En ganska harmlös artikel där han uttrycker en önskan att vara mer närvarande i stunden snarare än att se vad som händer annorstädes. Han strösslar med lite "vi är inte kunden utan varan" och kritik mot drakoniska EULAs och lyckas slå an en sträng hos över 9000 personer som delar hans artikel på Facebook[2]. Men Carl-Magnus begår det ödesdigra misstaget att inte ursäkta sitt beslut att lämna Facebook.

Två veckor senare svarar Deeped Niclas Strandh att han är trött på Anti-digitalism. Ett ganska harmlöst svar med det vanliga snacket om att det är upp till användaren att ta ansvar för vad hen delar med sig av. Strössla med lite "alla SocMediaTjänster har liknande EULAs" och "digital natives" och balansen är återställd.

Men sen kommer det

Jag misstänker att Deeped skrev i affekt, för om det irriterande uttrycker "Right back at 'ya!" någonsin varit befogad så är det väl just där? Eller är det inställningen att de som är för gärna får komma till tals medan de som är emot bör hålla tand för tunga. Sitt ner i båten.

Jag försöker att hela tiden ha två, tre källor i mitt flöde som retar upp mig. Jag vill ta del av åsikter jag inte delar, framförallt inom teknik, för jag vet inget bättre att se över min åsikt. Håller den helt ut? Varför vill jag försvara den? Varför tycker någon annan precis tvärt emot? Finns det något där som är värt att ta till sig? Har jag helt fel?

Jag gillar verkligen när jag får läsa något som får mig att reflexmässigt vilja hugga tillbaka. Känslan av att få sin uppfattning omkullkastad av någon man alls inte brukar hålla med är besvärlig men värdefull. Det hade verit intressant att läsa ett genomtänkt svar på Helgegrens "anti-digitalism", istället blev det en tom markering.

Det brukar pratas om att man skall skava lite extra där det gör ont. Det tycker jag är fullkomligt vansinnigt.

Om det skaver i din sko skall du ta av den och se om det finns något du kan göra åt det. Inte halta vidare tills du får läderhud på hälen. Nöj dig inte med att konstatera att du inte håller med. Formulera tydligt och klart varför, om så bara för dig själv.

[1]Att han ser ett samband mellan ett stort antal fjärrkontroller och teknikvänlighet får bli en egen bloggpost. [2]jo, Alanis Morissette samtycker