Åtta saker du missade 2022
Vandrande stenar
Efter 99 år och en given plats i varenda “Olösta mysterier” bok som någonsin publicerats, så har vi äntligen svaret på hur de vandrande stenarna i Death Valley gör för att vandra. Som vanligt är förklaring förbluffande uppenbar när man väl känner till den. Physics Girl har en utmärkt genomgång på YouTube
Ungdomar är mer slumpmässiga än vuxna
Det har visat sig att ungdomar är bättre på att fatta slumpmässiga beslut än vuxna. Alla som någonsin har talat med en ungdom, eller själv varit en, nickar instämmande. Hursomhelst, här finns ett kul test för dig som vill se hur slumpmässig du är.
Summera YouTube videos
Det här har tydligen varit en grej länge, och det finns flera olika tjänster att välja mellan. Ett väldigt smidigt sätt att avgöra om en video är sevärd, eller för att hitta tillbaks till ett avsnitt i en lång video man redan sett. Se själv.
Tweet museum
Det är ingen brist på tårfyllda farväl av twitter efter att Musk tog över. För den som inte förstår vad det är folk kommer att sakna så finns Tweet Museum, en samling tweets där flera av dem är riktigt, riktigt roliga.
Ett Commodragspel
Entusiasten Linus Åkesson har slagit till igen! Efter att framgångsrikt byggt en Theremin av en Commodore 64 har han överträffat sig själv genom att bygga ett digitalt dragspel av två Commodore 64or och ett gäng floppy disks. Märkligt att ingen tänkt på detta tidigare.
Förvilda din nättid
Apropå den sakta framväxande motviljan mot algoritmstyrda flöden så finns det handkurerade alternativ. Kottke.org är en klassiker, som efter ett längre uppehåll nu är tillbaka, lika stark som någonsin. Nytt 2022 var ooh.directory, en varsamt kurerad samling bloggar och sajter i diverse kategorier.
Party för tidsresenärer
År 2009 bjöd Stephen Hawking in tidsresenärer till ett party. Grejen var bara det att han inte berättade om det för någon förrän dagen efter. I dag är det viktigt att vi alla gör vad vi kan för att sprida vetskapen om det så att någon kan dyka upp när det väl finns en tidsmaskin.
Trials of Death är besegrat
Vi avslutar med en riktig feelgood historia. Efter 4368 timmar lyckades ChainChompBraden besegra sin egen bana i Mario Maker. Eftersom vi lever i den bästa av alla tänkbara världar så finns det såklart en video på denna heroiska insats. Omöjligt att inte tänka på Bernad Suits klassiska citat från The Grasshopper: Games, Life, and Utopia , “att spela ett spel är att frivilligt försöka överkomma onödiga hinder”
Tre saker att hålla ögonen på
Det verkar som att 2023 kommer att bli riktigt händelsrikt för oss teknikintresserade. Varför? Här är tre av de främsta anledningarna:
Techtrötthet
Efter att ha sett Elon Musk springa runt som en yr höna borde även den siste entusiasten förlorat tron på att “founders” besitter magiska förmågor. Men han var inte först med att göra klavertrampande till en multisport 2022, se bara på Mark Zuckerbergs första försök att hitta på och driva en egen produkt, hans pivot till The Metaverse™ belönades med ett gigantiskt aktieras.
På tal om pengar upp i rök så har cryptos gulliga ansikte utåt, Sam Bankman-Fried, förhoppningsvis en gång för alla bevisat att bara för att någon kan använda flera obegripliga ord på ett förvirrande sätt, medan han spelar TV-spel, inte betyder att han är ett geni.
Silicon Valley har med andra ord inte riktigt levererat, och nu kommer tröttheten och misstänksamheten slå till. Räkna med att allt fler söker sig till alternativ som Mastodon och omg.lol, samt att alla startups vars enda färdighet varit att spendera andras pengar kommer få det svårare med bidrag. Samtidigt så är det många som känner en ny strömning av "tillbaks till rötterna" web, tänk web 2.0 före de stora drakarna tog över.
EUs uppvaknande
Digital Markets Act kommer under året ge oss flera tydliga förändringar, framför allt för den som har en iPhone. Men även de som inte är fast under Tim Cooks App Store lagar kommer märka att det bland annat blir enklare att byta batterier på saker, och att USB-C äntligen blir en verklig standard. Men även Amazon och Google kommer få ändra på en hel del, det är inte längre okej att samla in data om användare och använda för egen vinning utan att dela med sig till tredjepart som hyr in sig på samma marknadsplats. Det vill säga, Amazon måste dela med sig av sin statistik till alla som använder sig av Amazon market place.
Googles svar på ChatGPT
Inte LaMDA (det som är Googles version av en stor språkmodell) utan hur de kommer att agera i en värld där det till slut dykt upp ett rimligt alternativ till deras sökmotor. Det känns inte som att de färgglada plattor de börjat pytsa ut i serpen kommer att räcka för att konkurrera. Samtidigt är det frågan om det går att lösa följande jätteproblem som ChatGPT har:
- Säkerhet, ChatGPT öser ur sig osanningar, i vissa fall direkt livshotande. Att Silicon Valley startups inte är så nogräknade när det kommer till att följa lagar är inget nytt. Men Google är inte Facebook, och Sundar Pichai är en försiktig kapten. Detta är en svår nöt.
- Affärsmodell, hela Google drivs av annonspengar, som är direkt kopplade till klick på annonser. En bra chattbot tar bort alla behov av att klicka på länkar, därmed Googles inkomst. Kvar finns alternativen prenumerationstjänst, alternativt att företag får betala för att göra sina produkter och tjänster tillgängliga för en chatbot. Inget av vilka passar dagens Google särskilt väl.
Och mer, så mycket mer.
ChatGPT i sig kommer bli intressant att följa, plus alla överraskningar som alltid dyker upp, vore det till exempel inte dags att Apple släpper en helt ny produkt? Håller du ett öga på vår blogg, och prenumererar på vår podd, så kommer vi göra vad vi kan för att hålal dig uppdaterad under året.