STARTOM OSSLEDIGA JOBBPROJEKTAKTUELLTKONTAKT
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Black Friday

2019-11-19 -

Black Friday, Svart fredag på svenska är en dag där butiker/e-handel sänker priserna på sina produkter. Det kom till Sverige från USA, där det har funnits de senaste 60 åren. Det var under 60-talet i Philadelphia som man började med Black Friday. Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving, den fjärde torsdagen i november. Då det är många amerikaner som är lediga dagen efter (pga. klämdag) så brukar de julhandla. Namnet Black Friday betyder att butiker går i vinst, från röda siffror (som är minus) blir de svarta.

Till Sverige kom Black Friday år 2013 och näthandeln ökade med 100% jämfört med en vanlig fredag. Nuförtiden är det dock många butiker/e-handel som utökat Black Friday till Black Week, rean kan därför redan börja på en torsdag och sluta på en söndag.

2020 så hamnar Black Friday den 27 november.

Enligt Pricerunner höjer vissa butiker sina priser innan det är dags att sänka de på Black Friday, när Pricerunner gjorde en undersökning var det 4 av 10 butiker som hade höjt priset med ca 22% för att sedan sänka det på Black Friday. Det har även funnits några butiker där de bara rödmarkerar priset för att konsumenten ska tro att det är rea, men egentligen är det ordinarie pris. Vissa företag har till och med fått en varning från Konsumentverket, läs mer här.

För att undgå att bli lurad har vi nedan skrivit en lista.

Bra att tänka på innan Black Friday:

1. Gör en tydlig lista vad vill du köpa. (Tips: kolla vår julklappslista)
2. Ha koll på priset på produkten som du vill köpa. Man kan på t.ex Prisjakt se produktens prishistorik.
3. Ha en maxbudget.
4. Kolla på Prisjakt / Pricerunner.
5. Försök att inte stresshandla.
6. Läs noga igenom butikens returpolicy.
7. Se till att du handlar från en säker e-handel. Googla först och läs recensioner.

Och hinner du inte handla under Black Friday så finns det alltid Cyber Monday ☺