STARTOM OSSLEDIGA JOBBPROJEKTAKTUELLTKONTAKT
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPET PROJECTS

Brittiska Betyg, ett förutsägbart fiasko

2020-08-18 - Kristoffer Fredriksson

“SkyNet är finns, och det vill få oss att köpa skor tillverkade av barnslavar.”

Citatet ovan kommer från boken Infinite Detail av Tim Maughan, en obehaglig berättelse om hur vår värld hade kunnat förändras om internet försvann i ett trollslag.

SkyNet är den AI som sänder ut en armé av mördarrobotar i Terminator serien, med syfte att… skydda sig själv antar jag? Korkat sätt för en allsmäktig entitet att försvara sig, bättre att göra som i Wall-E och bara gosa ihjäl oss med sockervatten och TV. 

Hur som, Det Tim Maughan menar i sitt citat är att vi redan har en ondskefull entitet som löper amok, men den skickar inte ut mördarrobotar utan får oss att köpa massa skräp vi klarat oss utan, och som sakta äter upp jordens begränsade resurser. Allt påhejat av stigande börser.

Jag kom att tänka på citatet medan jag läste om det brittiska betygshaveriet.

Va? Har du inte hört om det brittiska betygshaveriet? Inte så konstigt då jag inte sett något om det här i Sverige, vi har trots allt annat att tänka på.

Vad som hänt

  1. Brittiska studenter får inte gå i skolan pga covid 19.
  2. Alltså missar de en viktig tenta som skall vägleda deras betyg.
  3. Alltså kommer en smartskalle på att låta en algoritm sätta betyg … pga vad kan gå fel?
  4. Saker går fel, mängder med studenter som kommit in på fina Universitet med sina betygsuppskattningar får sina betyg sänkta och kommer inte in på de platser de blivit lovade.
  5. Självfallet går majoriteten av dem som får sänkningar på mindre fina skolor medan de som fick utlovat betyg, eller till och med höjningar, går på finare skolor.

Tillvägagångssättet var att elevernas lärare först fick ange vilka betyg de ansåg att eleven borde fått. Sedan användes en algoritm för att säkerställa att det inte försiggick någon betygsinflation. Algoritmen använde historisk data samt lite normalfördelningskurvor.

Det här är självfallet förolämpande vulgärt.

Som någon påpekade “Varför inte göra detsamma med den inställda sommarolympiaden?”

Att låta historisk data, och en generell uppfattning om vad som är rimligt, styra individuella resultat är som att inte låta folk prova kläder i en butik, utan istället ge alla vad en genomsnittsperson köper i den butiken.

Men värst är inte hur spektakulärt idiotiskt detta är, utan att ingen sa ifrån. Det är mycket snack om digitalisering, och AI, och svenska skattepengar till amerikanska företag nu. Jag önskar att en rejäl föreläsning om att maskiner är korkade samt att AI inte finns hade varit obligatorisk för alla som fattar beslut inom detta.

Här kan du lyssna på en genomgång av hur det hela gick till, gjord av BBC