STARTOM OSSLEDIGA JOBBPROJEKTAKTUELLTKONTAKTIN ENGLISH
KARRIÄRVAD ÄR EN PAGE BUILDER?HEADLESS CMSPET PROJECTS

Chaotic Good

2022-05-17

Webb är inte, och kommer förhoppningsvis aldrig bli, en diktatur.

Jag läste en förförisk bloggpost med titeln AMP Is What HTML Should Have Been

Jag är själv ett stort fan av AMP, även om det medför problem, och tycker det är en utmärkt utgångspunkt för den som vill lära sig att bygga webbsidor. Fördelarna gentemot “full-on HTML” är flera:

  • Responsivt från grunden
  • Lär ut ett diciplinerat tänk iom sina begränsningar
  • Smidiga färdigbyggda komponenter (tex bildspel)

Men… Kartick Vaddadi skriver vidare att:

Visst är det en vacker tanke. En enad, standardiserad, webb där onödigt bloat är förbjudet. Men det kommer aldrig bli mer än en tanke och det är jag faktiskt ganska glad för.

Jag är övertygad om att webbens kaotiska uppbyggnad är mer bra än dålig. Visst, det är irriterande och knöligt och folk lockas att ta genvägar, men ingen plattform utvecklas snabbare än webben. Ingen har visat sig tåligare och mer anpassningsbar. Animerade GIFar var ett fulhack, responsiva sidor dikterades inte uppifrån, PWAs är ett amalgam av standardiserade features och nya som fortfarande är under utveckling. AMP själv är även det under ständig, öppen, utveckling.

Den som vill verka i ett toppstyrt system kan börja bygga appar, eller nöja sig med att publicera via tredjepartstjänster som Facebook, Medium och Snapchat.

Vem skulle för övrigt se till att dessa “deprecations” efterlevdes? Redan idag struntar de stora browsertillverkarna i att följa och/eller implementera W3C standarder. Återigen är detta stundtals superirriterande medan det andra gånger ger oss webbarbetare tillgång till nya spännande funktioner.

Att försöka tämja webben är med andra ord inte bara en dålig idé, det är en omöjlig idé.

Vad vi däremot kan göra är att tackla de mänskliga och organisatoriska hinder Kartick nämner