STARTPROJEKTOM OSSAKTUELLTKONTAKT
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Vår supernya webbplats

2020-01-17 - Kristoffer Fredriksson

Det enda vi inte har ändrat är WordPress, och det har vi också ändrat på.

Vår förra sida behövde fräschas upp. Inte nog med att den var gammal, vi hade också ett gäng nya tekniker vi ville experimentera med.

Syftet med vår webbsida är till stora delar detsamma som för våra kunder:

  • Den skall visa vad vi kan för potentiella kunder
  • Den skall visa vilka vi är för framtida medarbetare

Men i och med att vi är en teknikbyrå/digitalbyrå/webbyrå så är det mer än så. På punkt ett så nöjer vi oss inte med att skriva om projekt, posta tankar om webben, och lägga ut poddavsnitt. Nej, vi låter vår webbplats i sig vara ett arbetsprov. Därför ser vissa projektsidor helt annorlunda ut än andra. Båda är byggda med exakt samma posttyp. De visuella skillnaderna är skapade med hjälp av en page builder. 

Så istället för att prata om fördelarna med page builders så visar vi hur de kan användas. Både på en renderad sida och i admin gränssnittet.

Det samma är sant i punkt två. Istället för att visa hur kreativa vi är genom att prata om hur tidiga vi var med att använda WordPress som CMS, att skapa responsiva sidor, eller att jobba Headless (vi var bland de första i världen på alla tre punkterna) så kan vi peka på hur vår nya webbplats är byggd. Vi har sedan ett tag storsatsat på att jobba enligt API First principen och vår nya webbplats är ett gyllene tillfälle att utforska de senaste teknikerna.

Vi vill gärna ha anställda som gillar att skapa webb i framkant, och vi vill gärna visa kunder vilka fördelar det ger. Nu har vi en ny webbplats som återigen ligger i framkant, och den kommer att fungera som ett arbetsprov ett bra tag framöver. 

Stacken

För dig som älskar teknikstackar kommer här en snabb genomgång av vår nya.

Vi ersatte Redux med Apollo, det ger oss bland annat server side rendering out of the box. Apollo har även ett elegantare förhållande mellan datastrukturer och queries. Generellt kändes det som ett bättre alternativ för ett API first bygge.

Sedan bytte vi ut Stylus och ersatte med Emotion. Återigen är det ett bättre val för Server Side Rendering. Det är dessutom bättre kopplat till JavaScript. Ja, vi vet att detta är en het potatis, men med tanke på att vi jobbar med Node.js på backend och JavaScript i frontend så känns det naturligt för oss. 

Innan hade vi en REST API Gateway, vilket det absolut inte var något fel på. Men eftersom GraphQL verkar så rasande intressant så beslutade vi oss för att använda det. Precis som med Apollo så underlättar det dessutom dokumentationen av koden.

Sen har vi WordPress… Det är fortfarande WordPress, men det är den senaste versionen av WordPress, med Gutenberg (som vi självklart tagit fram egna block till) och hela paketet.

"Sen kommer jag slänga in Fuse.js så fort jag får en eftermiddag över. Och så tjatar Kristoffer om några fotnötter..."