STARTPROJEKTOM OSSAKTUELLTKONTAKT
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Ett missförstånd om konton

2020-06-11

Nu kan du använda Facebook utan att skapa ett facebook-konto. FALSKT

Så lät det i teknikpressen över hela världen för ett tag sedan. Det var helt fel och riktigt sorgligt att se. Jag har varit inne lite på det innan men nu skall jag bli övertydlig: De som skriver om teknik är idag i för stor utsträckning trista klåpare och nyttiga idioter.

Jag hoppas att just du som läser detta är en av dem som okritiskt spred Facebooks lögn om den kontofria användaren. Jag hoppas att du tar till dig av denna kritiken och att du i framtiden tänker ett varv till eller kontaktar någon som faktiskt kan något om teknik innan du stöper om en pressrelease.

{small right} Så, vad var det då som var fel? Facebook låter ju de facto människor använda deras Messenger-app utan att skapa ett Facebook-konto. Allt som behövs är att man lämnar över sitt mobilnummer och sin kontaktlista... och sin kamera... och GPS ... och media filer ... mikrofon, enhets-ID etc etc. Det enda de inte ber om är namn och personnummer, saker de förmodligen hittar i din telefon utan allt för stora problem.

Vi som jobbar med att utveckla tjänster talar om "turister" eller "skugganvändare". Personer som surfar runt och använder en tjänst utan att ha registrerat sig men vars handlingar vi sparar undan fram till dess att de klickar på Spara eller Skicka. Då ber vi om en mailadress.

Tekniken kallas för Progressive Profiling och är varken ny eller kontroversiell.

I Facebooks fall fungerar det så att de låter personer skapa ett helt vanligt Facebook-konto fast med vissa av fälten tomma. Vinsten är att de kan suga in metadata om hur folk rör sig, vem de åker taxi med, vad de lyssnar på för musik eller vilka de poserar med på bilder.

Skulle någon sedan besluta sig för att gå med på riktigt så skapas självklart inte något nytt konto. Den nya medlemmen får fylla i namn och födelsedatum (förmodligen helt i onödan) och hepp! Saken är klar.

Det var, med andra ord, aldrig tal om att använda Facebook utan konto; det handlade bara om ett nytt, lite snabbare, första steg.