STARTPROJEKTKONTAKTOM OSSNYHETERBLOGG & PODD
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Google förstör webben?

En progressive web app[PWA]-kritisk bloggpost har länkats runt på sistone och den är en bra utgångspunkt för att tala om framtiden för HCI.

Bloggposten går att hitta här och är väl värd att läsas. Den är en ganska lång rant som kan kokas ner till en enda mening

DVS, författaren oroar sig att PWA’s hellre vill vara appar än webbsidor. Desktoplägen och adressfält offras för att skapa illusionen av att webplatsen är en App med stort A. Samma inställning märktes tydligt i Jake Archibalds, fruktansvärt bra, dragning Instant Loading: Building offline-first Progressive Web Apps Google I/O i år.

Men som jag sa för en månad sedan när jag först lade märke till det här problemet tack vare att Googles I/O PWA inte visade adressfältet:

Jag håller med andra ord med om att det är idiotiskt att slänga bort en av webbens stora styrkor bara för att leka app. Det verkar i och för sig som att ett klargörande av vad som verkligen händer är på sin plats.

Google har på inget sätt förhindrat att adressfältet är synligt i en PWA.

Vad de har gjort, och det är illa nog, är att de sagt “Om du vill att dina besökare skall få en av oss renderad uppmaning att lägga till din webbplats på sin hemskärm så får du inte visa adressfältet efter det att den startats från ikonen på hemskärmen.

Det går fortfarande att göra en PWA som har adressfält och som besökare manuellt kan lägga till på hemskärmen. Det Google har gjort är dock ett tydligt ställningstagande och en aktiv uppmaning till utvecklare att göra PWA’s som beter sig exakt som en App.

Jag kan inte låta bli att undra hur mycket google har investerat i Instant Apps, en funktion för Android som försöker återskapa webbens länkbarhet fast för appar. Läs mer i min förra bloggpost.

Så, å ena sidan vill Google appifiera webben och å andra sidan vill de webbifiera appar… Förvirrat much?

Njaaaeeee eller ... jo eller ... Kanske inte fullt så förvirrat som det kan verka.

För mig råder det ingen tvekan om att The End Of Apps As We Know Them är en av de mest träffsäkra trendspaningar jag läst och att PWA/Instant Apps / ConvUX / Echo-Home-VadNuApplesEchoVersionKommer-Heta / GoogeNow / DeepLinks alla är trådar i den väv som kommer ersätta den urmodiga modellen med att jaga rätt på och pilla med en av hundratals silofierade appar som gömmer sig bakom sökfientliga appstores.

Exakt hur det kommer se ut när dammet lagt sig är svårt att veta. Ser man på vad som skrivs om de två senaste uppkopplade prylarna så verkar det dock som att folk föredrar en skärmlös högtalare framför en pyttig liten skärm på handleden. Kollar man på vad “buzzen” är så kommer halvsmarta bottar att avlasta oss från allt mer monotont slit.

Så nej, Google förstör inte webben. Google bufflar bara på som de alltid har gjort och mycket av det vi ser idag kommer att försvinna eller stöpas om. En del för att det var idiotiskt och självdog, annat för att det var bra och växte vidare.

I just detta fallet önskar jag att de inte bettede sig som om Native Apps var skapelsens krona vad gäller HCI utan istället jobbade för det som verkligen kommer vara viktigt i byggandet av framtida interaktionsmodeller: öppenhet, tillgänglighet, länkbarhet, och modularisering.

Jag vill se Google släppa ett webb API för deras utmärkta Share Menu. På så vis kan de släppa adressfältet helt och hållet eftersom det inte är URLen i sig jag är intresserad av, utan vad jag kan göra med den.