Google I/O 2023 – Märkligt

2023-05-16 - Kristoffer Fredriksson

Googles sällsynt reaktiva hållning ledde till en tråkig presentation, som för ett år sedan skulle ha fått mig att tappa hakan. Nu fick den mig att tro att Google har problem.

Hade det inte varit för det senaste halvårets bombardemang av generativa “AI”-tjänster så hade mycket av det Google presenterade på scen känts magiskt. Nu blev det ett närmast desperat försök att visa att Google minsann är relevant på ett, i mitt tycke, oftast felaktigt sätt.

Att säga “AI” femtioelva gånger under presentationen må vara svårt att undvika när man försöker övertyga världen att man inte schabblat bort sitt femåriga försprång, men det blir inte en rolig presentation. Med tanke på hur mycket tid och pengar Google lägger på I/O så hade jag hoppats på en mycket vassare föreställning.

De borde till exempel ha visat mer av sin vision för “AI” inne i Google Workspace. OpenAI har ju varken ordbehandling, kalkylark, eller ett presentationsverktyg, så här har Google fortfarande ett övertag de borde visat mer av. Jag har själv krånglat med att exportera tabeller från ChatGPT till Google Sheets, så när de visade en direkt koppling mellan Google Bard och Sheets så kände jag direkt att det var något användbart.

Elefanten i rummet

På tal om Bard, det vill säga Googles svar på ChatGPT, så lanserades tjänsten i över 180 länder – men inget av dem är ett EU-land. Jag fattar att de inte vill stå på scen och prata om varför, men visst hade de kunnat skicka ut lite pressreleaser så att folk slapp sitta och killgissa. Är det GDPR? DMA? Båda? Varför, hur, när? Vem vet? Google vet. Men de är tysta som möss.

Glitter i ögonen

Sen var där en räcka försök att slå blå dunster i ögonen på oss med mer eller mindre onödiga jippon.

De visade upp en glassig bildredigeringsfunktion för Google Photos, men den nuvarande Magic Erase är fortfarande inte särskilt bra. På exemplet här intill har de tagit bort personer* med ett enkelt klick, men skuggorna är kvar och bilden är full av fula artefakter. Det hade känts bättre om de fick ordning på vad de redan lanserat istället för att hasta vidare till nästa “förbättring”. Och varför saknas flera av funktionerna i deras webbgränssnitt?

De visade upp en dyr hopfällbar telefon och en surfplatta vilket känns mer som hobbyprojekt än något folk verkligen vill ha. Jag kan ha fel så klart, men är inte surfplattor lite passé? Jag gillar i och för sig Googles ambition med ett laddställ som dubblar som högtalare och förvandlar surfplattan till en videokonferensanläggning för köket. Men återigen, nischat hobbyprojekt snarare än Nästa Stora Grej™

Löjligast blev det när de ödslade en massa tid på att visa hur man skall kunna skapa gräsligt fula bakgrundsbilder till sin mobil. Antingen med emojis, eller “AI”-genererade bilder. Riktigt fula “AI”-genererade bilder bör tilläggas. Skärpning! Visst, mobila operativsystem har nått en nivå där det mesta, utom inställningsmenyerna, är tillräckligt bra, så det kan inte vara lätt att göra något vettigt att visa på scen.

Vilken skillnad ett år gör

En sak som jag tar med mig från Google I/O 2023 är hur mycket som kan hända på ett år. Hade Google visat upp samma presentation 2022 tror jag att många anklagat dem för att ljuga, idag satt jag och gäspade. Så snabbt vande vi oss alltså vid algoritmer som ritar bilder och skriver texter.

Detta var Googles chans att visa att de är på tåget. Men vad jag tar med mig är att EU nu har makt över amerikanska teknikjättar, samt att Google har väldigt mycket mark att ta igen.

Det vill säga, raka motsatsen till det intryck jag tror de vill ge.

*Nån gång skall jag skriva om deras fixering av att ta bort människor.