START

PROJEKT

KONTAKT

OM OSS

NYHETER

BLOGG & PODD

FRAMKANTEN AV WEBBEN

HEADLESS CMS

PROGRESSIVE WEB APPS

Har du tid?

Data är informationsålderns olja brukar det heta. Men vad är då vår tids "åka bil"? Det vill säga, vad skall vi använda all vår olja, förlåt... DATA, till?

Fånga folks uppmärksamhet så klart! Likt en gatuartist som samarbetar med ett gäng ficktjuvar, så kan ett företag som lyckats fånga någons uppmärksamhet låta sina kumpaner länsa personens plånbok.

Oftast via annonser.

Men hur vi än gör så finns det bara 24 timmar på ett dygn vilket leder till att striden om den tiden stundtals blir brutal.

Men vi kan inte skylla allt på välavlönade beteendevetare på de stora teknikbolagen. Vi röstar själva med just vår tid. När Ben "Yahtzee" Croshaw började recensera spel i ett skoningslöst tempo hade vi kunnat lägga vår tid på annat. Istället fick han ett jobb och kunde öppna en bar.

Hepp, ett av de första stegen mot vad som idag är YouTubes dominerande tilltal var lagt. Idag tenderar även riktigt långdragna YouTube djupdykningar att spruta ur sig ord i ett tempo som fått Amy Sherman-Palladino att be om en paus. Ett bra exempel är, den för trogna Bubblan 2.0 lyssnare välkände, Noah Caldwell-Gervais

För den som vill ha ett lika komprimerat ordflöde i sin favoritpodcast är det bara att ladda hem Pocket Casts eller Overcast och kryssa i att appen skall hoppa över all tystnad. I Pocket Casts fallet får man se lite statistik på hur mycket tid man sparat på att snabbspola, hoppa över tystnader etc. Tid som sen kan läggas på att lyssna på fler poddar eller kanske en "bite sized mini meditation" eller en femminuters workout, eller varför inte se ett Star Trek Next Generation avsnitt, praktiskt nedkortat till tio minuter?

Har du en egen podcast och vill leka storföretag genom att skär bort dökött så är apples stundande Podcast uppdatering något för dig. Ny statistik skall visa var dina lyssnare tröttnar, när de väljer att snabbspola och hur många av dem som hoppar över din intromelodi.

Mitt i denna kamp mot tystnaden dök det överraskande upp en nyhet om en sång på iTunes som bara består av 10 minuters tystnad. Visst, tanken är inte att den skall hamna inne i en låtlista utan det är en klassisk brute force lösning för att slippa höra samma låt varje gång ens telefon pluggas in i bilstereon. Tydligen börjar iTunes (i sin föga överraskande jakt efter att maximera uppmärksamhet) spela den låt som kommer först i alfabetisk ordning.

Äntligen kan iTunes lyssnande bilförare nu välja låtlista i lugn och ro. 48 kronor timmen kostar det och visst hade det varit intressant om jag kunde växla in mina insparade sekunder i Pocket Casts mot reda pengar.