STARTOM OSSLEDIGA JOBBPROJEKTAKTUELLTKONTAKTIN ENGLISH
KARRIÄRVAD ÄR EN PAGE BUILDER?HEADLESS CMSPET PROJECTS

Hur betalar man på tunnel­banan i London?

2019-08-13 - Kristoffer Fredriksson

Korta svaret: Blippa med ditt svenska bankkort.

Det går att betala på tunnelbanan i London på överraskande många (och smidiga) sätt :

 • Köpa ett Oyster Card
 • Blippa med svenskt bankkort
 • Blippa med telefon eller smartklocka

Bankkort med Blipp

Bästa sättet att betala på tunnelbanan i London är med ditt kreditkort. Har ditt debit eller kreditkort blipp och är knutet till Visa eller Mastercard? Då behöver du inget mer för att betala på tunnelbanan i London. Blippa kortet när du går in och ut på en station och saker och ting löser sig. Åker du för mer än vad en dagsbiljett hade kostat så anpassas priset automatiskt efter det.

Fördelar:

 • Du behöver inget Oyster Card
 • Du behöver inte oroa dig för batteritid
 • Pengarna dras med en gång... eller?

Vaddå "eller?"
I skrivande stund har det aldrig dragits mer än £1 för en resa, vilket är på tok för lite. Jag misstänker att det inom en viss tidsrymd kommer att dras mer pengar.

Oyster Card

Transport for London har sitt eget betalkort. Det går att köpa i maskiner på större stationer och tankas med valfri summa pengar. Om du under en dag reser för mer än vad ett endagskort hade kostat så justeras priset automatiskt till det för dig mest fördelaktiga. Du behöver dessutom betala en märklig pant på £5 för själva kortet.

Fördelar:

 • Lätt att köpa i en maskin
 • Lätt att se saldo i samma typ av maskin
 • Du behöver inte oroa dig för batteritid
 • Lätt att få tillbaka kvarvarande pengar.... typ

Vadå “Typ”?
Pengar upp till £10 går att få tillbaka med hjälp av samma maskin där det går att köpa och fylla på kortet. Men sen är det den där märkliga £5 panten. Den får du också tillbaka. Men räkas den in mot £10 taket? Vet ej. Och et som gör det än märkligare är att du får behålla kortet efter att du annullerat det. Så panten handlar inte om att ge tillbaka kort för återvinning utan… ?

Blippa med telefon

Efter att ha krånglat en hel del lyckades jag äntligen få igång Google Pay på min telefon. För min del krävdes det att jag skaffade Klarnas kort (kredit?) och för att få det var jag tvungen att betala med Klarna på nätet fast inte med mitt kort. Detta för att Klarna skall göra en UC och försäkra sig om att jag är kreditvärdig. När allt det var klart och kortet kopplat till Google Pay så kunde jag blippa mig in på tunnelbanan i London genom att låsa upp telefonen och hålla den mot kortläsaren vid grinden.

Fördelar:

 • Smidigare än att ta fram bankkortet
 • Kändes väldigt framtid
 • Beroende på vilket kort du har knutet till mobilbetalningen så kan det bli billigare

Det är lite krångel när pengarna dras. Eller krångel kanske är att ta i, allt sköts automatiskt. Google Pay skickar en “beställning” till Klarna som först efter ett par dagar skickar den vidare till min bank. Det blir med andra ord svårt att hålla reda på hur mycket pengar jag gjort av med. Mer irriterande är att jag gör min data tillgänglig till två ny parter, Google och Klarna, och sen via SEB till Tink (som står för de vackra men värdelösa graferna SEB tillhandahåller över utgifter).
Inte för att jag personligen har något emot om företag använder min information för att göra mitt liv bättre. Men då får det vara en tydlig förbättring, något jag hittills inte sett från de tre företag som nu gör övervakningskaptialism av mina pengar. En fördel med att betala via Klarna är att de har bättre växlingskurs, samt att de inte tar ut några avgifter för transaktionen.

Betala med kort i London

Generellt sett så är det väldigt vanligt att betala med kort i London, speciellt med “blipp”, eller contactless, som det heter. De verkar även ha högre gräns för när det behövs pinkod, då jag nästan aldrig behövde ange den.

Det i sin tur kanske berodde på att jag oftast betalade med min telefon, där jag kopplat mitt Klarna-kort till Google Pay. Då är det väl mitt fingeravtryck som verifierar? Vet inte. I vilket fall som helst så blir det ingen växlingsavgift på transaktionen.