4 min läsning

Lärdomar från ett video­projekt

Som digitalbyrå med teknisk fokus är kanske inte "säljiga" videos något vi förknippas med. Men den som aldrig provar något nytt får svårt att lära sig nya saker. Så vi bestämde oss för att göra lite videos. Än så länge är detta inget vi tänker lägga till vårt erbjudande mot kund, utan det är ett experiment, en jakt på svarta svanar.

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg13 aug, 2021

Som digitalbyrå med teknisk fokus är kanske inte "säljiga" videos något vi förknippas med. Men den som aldrig provar något nytt får svårt att lära sig nya saker. Så vi bestämde oss för att göra lite videos. Än så länge är detta inget vi tänker lägga till vårt erbjudande mot kund, utan det är ett experiment, en jakt på svarta svanar.

Än så länge har det blivit två filmer, en brandingvideo, och en om ett projekt. Även med en så modest katalog har vi redan vunnit en del insikter, som vi vår vana trogen tänker dela med oss av.

Det kan gå snabbt

Vår brandingvideo tog ungefär fyra timmar att göra, produktvideon tog cirka 12. Nu är inga av dem av TV-kvalité, men de fyller definitivt sitt syfte. För att lyckas få till något hållbart på så kort tid krävs att det finns en idé som går att genomföra utan massa tidskrävande post-processing. Det är också viktigt att personen som klipper ihop filmen kan sina verktyg. I vårt fall har det varit en kombination av iMovie, Audacity, och Keynote.

Det går att göra riktigt billigt

Webben svämmar över med proffsiga videoklipp som är helt gratis att använda. Men som sagt, risken är att videon blir allt för generisk, och det går stick i stäv med marknadsföring. Poängen är ju att göra något minensvärt som får företaget att sticka ut. Men rätt använt är det absolut inget fel på att använda stock-videoklipp från till exempel Unsplash. Se till att de är CC0 bara.

Förutom det så har väl de flesta idag möjlighet att låna en bättre digitalkamera av en bekant. Med rätt ljus och ljud så duger det mer än väl. Sedan är det som bekant gratis att dela en videofilm med hela världen via YouTube, LinkedIn, Instagram etc. Helt otroligt egentligen, men så är det.

Undertexter

Det är väldigt viktigt att lägga till undertexter eftersom de flesta tittar utan ljud. Folk sitter och glor på jobbet och vill inte basunera ut svulstig EDM med en raspig voice over över hela kontoret.

Många av de plattformar där du kan dela din video har stöd för separata undertextfiler. YouTube har dessutom ett bra verktyg för att skapa dessa filer. Så börja med att texta din video i YouTube och exportera filen till de format som krävs för andra plattformar. Vi upptäckte att LinkedIn har ett annat än YouTube till exempel.

Möt din publik där den är

Smidigast för oss hade det varit om alla var så vänliga och gick in på YouTube och tittade. Då hade vi fått all data om antal visningar samlat på ett ställe. Därför började vi med att posta en länk till YouTube snarare än att ladda upp videon på till exempel LinkedIn.

Helt. Fel.

Sprid ut filmerna på så många ställen som det bara är möjligt. Visst är det kul att se en fin graf över antal visningar, men A) det viktiga är att någon ser filmen och B) det går faktiskt att sammanställa datan i ett excellark.

Ljud äter bild till frukost

Innan skrev jag att det är viktigt med undertexter, men något som är ännu viktigare är att ha bra ljud. Lite murrig bildkvalité kan vara ett stilistiskt val, dåligt ljud är oförlåtligt. Vi har bra mikrofoner som gör det möjligt att spela in voice over i efterhand, och det finns gott om ställen som erbjuder gratis bakgrundsmusik.

I iMovie går det lätt att ta bort ljud från en videosnutt, och lägga på ett nytt.Har du ingen mikrofon så finns det en massa olia modelelr att välja bland, RØDE har ett par smidiga trådlösaYeti Blue är en klassisk USB mikrofon för poddare, eller kanske du vill ha en smidig mikrofon till din telefon?

Med rätt mikrofon kan du också bli så här lycklig