PWA kommer till iOS, webb­ut­veck­lare jublar

2023-02-17 - Kristoffer Fredriksson

18 maj 2016 satt jag och 24HRs techlead Camilo i publiken på Google I/O i Mountain View och såg hur Jake Archibald introducerade ServiceWorkers till världen. Det var ett tekniskt genombrott i paritet med repsonsiva sidor. Plötsligt kunde webbappar bli fullvärdiga appar, med ikoner på mobilens hemskärm, pushnotiser och offline lägen.

På android.

Apple har pliktskyldigt lagt till en del funktioner men på det stora hela har PWAs varit en tragisk sörja på Apples olika enheter. Men så, 16 februari 2023 lanserades iOS och iPadOS version 16.4 b och Safari har till slut kommit ifatt det mesta. De erbjuder:

  • Pushnotiser för installerade webbappar
  • Notification badges för installerade webbappar
  • Stöd för “tredjeparts” browsers att installera genvägar till hemskärmen

Och lite mer.

Det växande missnöjet med Apple och Googles toppstyre av vad folk får göra med saker de betalat många tusen kronor för spelar nog in till viss del, men jag gissar att Digital Markets Act och det ökande intresset från anti-monopol-lagstiftare väger tyngre.

Inte för att PWAs kan ersätta alla appar. Väldigt mycket på en mobil är fortfarande svåråtkomligt för en browser, NFC för att nämna en sak. Men jag tror Apple insett att de i sin iver att ha full kontroll över sina kunder råkat trampa de sovande drakarna på svansen.

För oss som fokuserat på molnbaserad utveckling är detta rena julafton, och förhoppningsvis bara början på det paradigmskifte som redan ägt rum på datorfronten.