Sanna Marin, mobiler & modern medielogik

2022-08-25 - Kristoffer Fredriksson

Sanna Marin har haft kul, och det fångades på film. Snark zzzz…

Min gissning är att i stort sett ingen tycker att Sanna Marin har gjort något fel. Min gissning är också att de flesta som säger att hon gjort fel, inte för att jag sett någon göra det, egentligen vet att hon inte gjort något fel, men de hoppas kunna få någon form av fördel av att låtsas som att hon gjort fel. Jag tror inte heller att personen som skrev om det först tyckte att Sanna Marin gjorde fel.

För ingen är väl så dum att de på allvar tror att Finlands väl och ve är helt beroende av att deras premiärminister aldrig festar?

Så varför är det sånt liv om detta? Varför sitter jag och skriver en bloggpost om något jag tycker är helt harmlöst.

Ett: Medieklimatet. Detta är ett strålande exempel på det medieklimat vi har, en känd person har kul, men det går att ge det hela en polariserande vinkel på det, alltså blir det en “nyhet”. Dessutom fångas det på film, och det är väldigt viktigt. Vi lever i en visuell tid, där vi fortfarande kan lita på att de videos vi ser är sanna, så en dansande politiker blir perfekt att ha på förstasidan. Det har hänt förr.

Den totalt oviktiga händelsen är helt enkelt för lätt att jaga klicka med för att lämna i fred. (Se på mig och denna posten)

Två: Vem läckte filmen? Som sagt, filmen är en viktig del i detta, men hur kom den i händerna på media? Var det: Journalister som hackat mobilen, Ryskt kompromat, Girig vän som behövde pengar?

Eller var det bara allmänt dålig opsec där en film automatiskt delades med fler än man tänkt, och tillslut blev allmänt tillgänglig? Jag lutar mot det sista. Det är inte lätt att hålla reda på vem som ser vad i vilken app, och är man dessutom upptagen med att partaja så blir det ännu svårare.

Tre: Backlashen. Till och med mitt LinkedIn flöde svämmar över av folk som säger att “detta är en skitsak alla borde ignorera”, och även om det kan kännas så pass uppenbart att det inte är värt att nämna PLUS att det bara förlänger livslängden på denna ickenyhet, så tycker jag det är bra att folk säger ifrån.

Jag känner mer och mer att “don’t feed the trolls” är en kass strategi. Det är bättre att tålmodigt leda dem ut i solljuset, och se dem spricka/förvandlas till sten eller kanske bara skaffa sig en hobby där de får träffa lite folk. Vill vi verkligen tillbaks till Viktorianska ideal, eller skall vi acceptera att folk har kul?

Det läcker filmer som är besvärliga för folk i maktposition hela tiden, se järnrörsskandalen eller mordet på Khashoggi för exempel på det, men jag tycker vi har ett gemensamt ansvar att säga ifrån när sensationalismen går för långt, och det har den gjort här.

Jag står för alla människors rätt att ha kul så, länge det inte sker på någon annans

Vad är Social Media... egentligen?
BLOGG
Vad är Social Media... egentligen?
Del ett av flera.
Vad är ett hack?
BLOGG
Vad är ett hack?
Facebook <3 Cambridge Analytica
Neoviktorianismen ett ofrivilligt ok
BLOGG
Neoviktorianismen ett ofrivilligt ok
Lillebror ser dig