STARTPROJEKTKONTAKTOM OSSNYHETERBLOGG & PODD
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Sluta optimera för lokalt extremum

Det på engelska så tjusigt klingande uttrycket Local Maxima blir på hederlig svenska lokalt extremum.

Ett sådant värde är helt enkelt den absoluta toppen som är möjlig just där en person eller företag råkar befinna sig. Vår podcast Bubblan 2.0 kan rimligtvis aldrig få fler än tio miljoner lyssnare eftersom den är på svenska. Bytte vi till engelska hade värdet blivit … eh... jag har ingen aning om hur många som förstår talad engelska, och det är heller inte viktigt, poängen är att den som bara gräver där den står har en inbyggd begränsning.

Jag brukar nämna amazon.com som exempel. Länge utgick jag från att deras varukorg, utcheckning, och kontohantering borde vara världens bästa, med tanke på hur många transaktioner de gör och hur bra det går för dem. Kopiera Amazon så blir det bra. Sen läste jag om lokala extremum och därefter hur dyrt det är för amazon att ändra i sitt GUI. Om de förlorar 1% försäljning på grund av att folk inte gillar det nya, så handlar det om miljoner.

Klart de inte vill vara inne och pilla för mycket. Det enda som återstår för dem är att uppnå sitt eget lokala extremum.

Jag kom att tänka på detta nu när vartenda företag går över till BankID. Ja, det är oftast smidigare än vad folk bemödat sig med att bygga innan, men det är långt ifrån den bästa lösningen för folk som vill logga in på mobiler.

WebAuthn är numer en W3C standard och innebär att alla moderna browsers har, eller kommer att få inom en snar framtid, stöd för säker inloggning via bland annat fingeravtrycksläsare. Det innebär att det går att skapa en snabb och säker inloggning utan att det behövs en tredjepartsapp i stil med BankID. Testa själv här

Vissa banker har insett detta och tillåter tvåstegsinloggning. För att bara se vad som finns på ens konton och eventuellt flytta pengar mellan dem så behövs inte mer än WebAuthN. Den som vill föra över till andra konton eller betala fakturor måste dra igång BankID.

Jag hoppas att bankerna även inser styrkan i att låta folk först skanna sina fakturor med kameran för att sedan logga in / skicka fakturan i samma veva. En sådan lösning är fullt möjlig med befintlig webbteknik, och även om det kanske verkar vara en minimal skillnad så minskar antalet klick med 45%.

Det handlar bara om att sluta stirra sig blind på hur smidigt det är med till exempel BankID. För BankID har sitt egna lokala maxvärde som du inte behöver bry dig om.

Sött, fluffigt, och färgglatt kan vara så mycket mer än torra marshmallows.