STARTPROJEKTOM OSSAKTUELLTKONTAKT
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

UX bortom wireframes och användar­tester

2020-05-29

Det som ofta hamnar i topp på användarnas önskelista går inte att wireframa.

“Det är X gånger billigare att göra ändringar i prototypstadiet” brukar det heta, men det är långt ifrån hela sanningen. Visst finns det gott om saker som bör testas med wireframes och hifi prototyper. Men…

I undersökning på undersökning kommer korta laddtider och mjuka animationer överst på vad verkliga användare anser viktigt. Det finns bara ett sätt att säkerställa snabba laddtider; lägg ut live.

Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att få ut en fungerande version av det man bygger, i den miljö det sedan kommer ligga, för att kunna testa den, under verkliga förhållanden, på några av det hundratal enheter som kommer att användas.

Klickbara screens i all ära, de är bra för att testa flöden, navigation, GUI. Men om du menar allvar med UX har du bara ett val; lägg ut live. Om din tjänst är tänkt att ligga på till exempel AWS, se då till att så snabbt som möjligt ha fungerande kod på AWS. Skall du bygga med React, Node, Vue, Elasticsearch, Dart, PHP, WordPress, Polymer, SiteCore?

Se till att så snabbt som möjligt få ut en fungerande version. Live. Inget annat ger dig möjlighet att jobba med en sidas upplevda hastighet. Det finns inget annat sätt att se till att frameraten är så där underbart mjuk som den kan bli.

Det tar tid att att få ner laddtider och det kan i vissa fall leda till att stora grafiska förändringar måste till. Detta går bara att göra med en skarp version i rätt miljö.

Ett användartest med en handfull människor är ett grovt verktyg när det handlar om att testa upplevelsen för en sida med tiotusentals besökare i veckan ... utspridda över hela världen … med en uppsjö enheter och browsers. Lägg. Ut. Live.

En dags skarp användning är värd 10 i prototypstadiet.

Minst.