Vad är Headless CMS?

2016-12-14 - Kristoffer Fredriksson

Ett Headless CMS är ett helt vanligt CMS med den skillnaden att det inte renderar någon HTML eller CSS. Headless CMS är med andra ord inte en specifik produkt, utan ett sätt att implementera vilket CMS som helst (med ett API).

Ditt CMS skall inte vara spindeln i nätet.

Vad det innebär? Som namnet antyder, i varje fall ett av dem: Decoupled CMS, så handlar det om att koppla loss CMSet från front-end renderingen. Premisserna för hur användar­upplevelsen blir skall med andra ord inte styras av vilket CMS du har valt. Vi har tidigare använt termen Content as Data för att det helt enkelt inte fanns någon annan term.

Risken med att börja prata Headless eller Decoupled CMS är att det låter som att det måste till en särskild sorts CMS för det. Så är absolut inte fallet. Alla CMS går att göra Headless men självklart finns det en del som är bättre lämpade eller erbjuder Headless out of the box.

Vi har till exempel byggt och lanserat Skånemejerier, Resurs Bank, Hammer & Hanborg, och en världsomspännande utvecklarsida för ett konsumentteknikbolag som Headless / Decoupled lösning, och med WordPress som CMS. Självklart är vår egen sida, som du just nu sitter och läser, headless.

Så, om du tycker att Headless CMS låter spännande, läs igenom vår gamla bloggpost om Headless CMS. Även om vi kallade det Content as Data, så är det exakt samma sak

Sammanfattningsvis vill jag bara snabbt lista några fördelar:

  • Full kontroll över renderingen ger snabbare sidor
  • Frikoppling mellan innehåll och struktur gör det enklare att visa upp saker på olika sätt på olika delar av en webbplats
  • Frikopplingen gör det även lättare att visa innehåll på olika sätt i olika kanaler
  • Det blir även mycket lättare att hämta in extern data och publicera på webbplatsen
  • Är ett måste i en API First arkitektur
Headless CMS
SIDA
Headless CMS
Vad är ett API?
BLOGG
Vad är ett API?
Förklarat på ett sätt så att alla förstår.
Vad är digital strategi?
BLOGG
Vad är digital strategi?
Och vad är det bra för?
Vad är MACH Arkitektur?
BLOGG
Vad är MACH Arkitektur?
Fyra vettiga principer
Att beställa ett Digitaliseringsprojekt
BLOGG
Att beställa ett Digitaliseringsprojekt
Hur svårt skall det va'?
Publicera digitalt på smartast sätt
BLOGG
Publicera digitalt på smartast sätt
Hur når du flest?