STARTOM OSSLEDIGA JOBBPROJEKTAKTUELLTKONTAKT
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPET PROJECTS

Vad kostar Google Stadia?

2021-06-09

Vad kostar Google Stadia?

  • Antingen kostar Google Stadia ingenting, du köper spel styckvis och spelar dem hur mycket du vill
  • Eller, så kostar Stadia 99 kronor i månaden och du får spela ett urval av spel som ingår i det priset plus de spel du väljer att köpa
  • Avslutar du din prenumeration så behåller du spel du köpt och kan spela dem hur mycket du vill.

Vad är Google Stadia?

För dig som inte lyssnar på vår podd så är Google Stadia en kommande produkt från Google. Den skall låta folk strömma datorspel till mobiler, surfplattor, datorer, Chromecasts och kanske mer. Allt som krävs är en bra uppkoppling och nånting som kör Chrome.

Spelen renderas på Googles servrar och spelaren interagerar med dem via webben. Folk oroar sig för att det kommer uppstå ett glapp från det att en knapp trycks på tills det att resultatet syns på skärmen. Hur det blir med detta vet vi först efter att tjänsten gått live.

Vad är problemet?

Google har gjort ett fantastiskt uselt jobb att kommunicera priset. Flera veckor efter att de offentliggjorde priset råder det fortfarande total förvirring kring det. Är inte det lite märkligt? Om du läser mina priser där uppe så är det väl ganska enkelt?

Problemet är att en prenumeration bryter våra mentala modeller kring vad en prenumeration gör. Tänk på Spotify, Netflix eller YouTube Premium och vad du får för dina pengar.

Spotify: Slipper reklam och kan lyssna off-line Netflix: Får se allt tillgängligt innehåll YouTube Premium: Slipper reklam och kan titta off-line

Med Stadia händer två saker (jag utelämnade med flit den andra i min förklaring ovan) Du får tillgång till vissa spel. Oklart hur många, hur länge, samt vilka. Du får högre kvalité på dina spel (bättre ljud och högre upplösning)

Vi är vana att prenumerationer tar bort reklam och ger oss tillgång till allt innehåll och låter oss titta off-line. Google Stadia ger oss aldrig tillgång till allt innehåll. Däremot ger de bättre kvalité på bild och ljud förutsatt att du har tillräckligt bra uppkoppling. Så även med en prenumeration kan ljud och bildkvalitén bli sämre under vissa förhållanden.

För att ytterligare komplicera priset så erbjuds det dessutom en Founders Edition. Det är ett starter kit med en handkontroll, en dongel (Chromecast Ultra) som gör det möjligt att strömma spel till en TV samt tre månaders prenumeration PLUS tre månaders prenumeration till en kompis.

Som en sista skruv på bollen så kallar Google sin prenumeration för Stadia PRO istället för typ, premium eller Subscription. Antagligen för att spegla den högre upplösningen samt Dolby 5.1 ljudet.

Folks förvirring är i första hand ett resultat av att prenumerationen inte ger tillgång till alla spel, därefter är det huruvida köpta spel försvinner för den som avslutar sin prenumeration.

Båda dessa frågetecken hade kunnat undvikas genom att:

  • Google berättat hur många spel samt hur länge prenumeranter får tillgång till
  • De varit ännu tydligare med hur köpet av ett spel fungerar

Istället valde Google att lägga en massa krut på att prata om sin Founders Edition och hur den kommer ge folk förtur till vilket alias de har på plattformen samt hur Founders Edition har en unik färg på sin handkontroll.