STARTPROJEKTKONTAKTOM OSSNYHETERBLOGG & PODD
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Vad skall mitt företag göra nu när bottarna tar över?

Det finns faktiskt två konkreta saker du kan göra redan idag.

Lite bakgrund. Jag var på en väldigt bra SEO konferens och just detta med att vi i framtiden ber vår Google Assistant/Siri/Alexa (hädanefter refererar jag till dessa och kommande som assistenter) att föreslå till exempel en ny laptop åt oss kom upp två gånger under dagen. Eftersom det var SEO det handlade om var det med en viss oro, hur skall det gå att optimera landningssidor för varje steg i AIDA tratten om det är en kodsnutt som står för grovjobbet varje gång jag vill köpa något?

Just den biten är inte så enkel att svara på, jag vill bara påpeka att Googles största inkomstkälla är just annonser och att det hade varit märkligt om de inte har tankar på hur de kan fortsätta leverera en stadig inkomst.

Däremot så vet jag två icke reklamrelaterade saker du bör ta tag i om du säljer varor eller tjänster via nätet, redan idag.

Semantisk Markup enligt Schema.org

Hjälp de framtida assistenterna att förstå att din inspirationstext är en inspirationstext och att adressen till ditt showroom är just en adress till ditt showroom.

Detta gör att en assistent lättare kan suga upp relevant information från din webbplats och presentera den för dina potentiella kunder. Oavsett om de textchattar med en assistent eller pratar med en smart högtalare.

Öppna APIer

Ett API gör det möjligt för en assistent att interagera med dina tjänster. Det skulle kunna vara allt från att boka tid hos en frisör till att köpa en torktumlare.

Vettiga APIer är en vinst i vilket fall som helst och kan användas internt såväl som externt.

Relevant idag, och imorgon

Båda dessa åtgärder är till nytta redan idag så det handlar inte om att göra en riskabel satsning på en framtid som kanske aldrig kommer. Men, om nu framtiden blir så som många (inklusive jag, se videon nedan) tror, så ligger du bra till bara du

Vill du lära dig mer så rekommenderar jag att du läser denna posten om vad webbutvecklare bör veta om SEO och sen tittar på den här dragningen jag höll om bland annat APIer.