Webbdesign år 2023

Vad innebär det egentligen att vara en webbdesigner år 2023? I slutet av förra årtusendet var allting så enkelt, en webbdesigner jobbade på en webbyrå och gjorde webbsidor. Alla visste vad det innebar. Idag säger vi webbutvecklare, digitalbyå, webbplats, webbapp eller e- handel.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg29 maj, 2020

Frågan är om inte webben har blivit så vanlig att vi helt slutar nämna den. Det var så det gick med responsiva webbsidor. Under flera år var det en jobbig uppförsbacke att försöka övertyga företag om att designa sina webbplatser så att de skulle fungera i mobil. “Vem surfar på sin mobil?”. Sedan blev det populärt och det fanns inte en enda webbyrå som inte fick frågan om de inte kunde göra om åtminstone startsidan så att den blev responsiv.

Idag nämns det inte i offerten. Klart att en webbplats ska funka i mobilen. När Adobe lägger ett miljardbud på en mjukvara är det inte många som tänker på att det “bara” är en webbsida de vill köpa. Figma var “web first” från dag ett, och är ett strålande exempel på vad det som förr kallades webbyrå kan erbjuda. En fullfjädrad mjukvara, åtkomlig för alla olika enheter, där dina filer ligger synkade och klara oavsett vilken dator du använder.

Men visst, mycket av det som görs är fortfarande traditionella webbsidor, bara det att de blivit bättre på att hjälpa besökarna med att hitta den information de söker, beställa den pryl de vill ha, eller skicka ett meddelande till kundservice via mobilvänliga formulär.

Samtidigt har de blivit bättre på att låta redaktörerna publicera det innehåll de har, på det sätt som det bäst kommer till sin rätta.

En webbdesigner år 2023 tänker i moduler istället för fasta mallar. Verktygen har gått från att skapa statiska jpgs, tänk Photoshop, till att kunna skapa interaktiva prototyper och och design system.

En webbdesigner ser innehåll som data, och datakällor som innehåll. Lagerstatus från PIM system ska kunna visas på en webbshop, nyinkomna lägenheter ska skickas ut på skärmar i mäklarens fönster, rubriker från nyhetsartiklar ska bli blänkare och så vidare.

UX har gått från att bli en bieffekt av vad kodaren gjorde till att hålla i taktpinnen. Flöden, hur besökaren eller användaren, rör sig mellan olika skärmar är en viktig del för både webbdesign och tjänsteutveckling. Att strukturera formulär och administrationsgränssnitt för självservice på ett lättbegripligt sätt handlar både om psykologi, erfarenhet, och att ha en djup kunskap för vad som är möjligt att skapa med kod.

Webben år 2023 har kommit väldigt långt, och webbyråerna från förra årtusendet har vuxit upp till digitalbyråer. Webbdesignerns roll har utvecklats i samma takt.