Photo credit:

Boutique-telefoner

Nu när våra telefoner har blivit så kallade “commodities” är det dags för lite skoj.

När en ny produkt har mognat tillräckligt blir den vad som på engelska kallas en "commodity". Det innebär att folk som köper den vet vad de kan förvänta sig och att i stort sett alla produkter inom kategorin är identiska. Visst, det finns variationer men de är så små att de inte utgör något hinder för en kund som vil byta från ett märke till ett annat.

Så vad händer nu? Vad innebär det rent praktiskt att mobiltelefoner inte längre är superspännande?

Nilay Patel skriver om detta (och mer) i en intressant krönika på The Verge:

More importantly, what happens when the smartphones are good enough, and consumers decide to spend the money they would have spent on a new phone on another product that provides more of the experiences they value?

Hans teori är att folk kommer lägga mindre pengar på dyra telefoner och mer på LP-spelare och film-(som i fysisk film) -kameror vilket nog är sant till en viss del. Men han missar vad komodifieringen också innebär för mobiltelefoner.

Det är inte längre dyrt att köpa en riktigt bra telefon. Det bygger på att i stort sett alla telefoner har samma sorts specifikationer så att de går att massproducera och priser kan pressas. Det i sin tur innebär att det finns en väl uppbygd pipeline för tillverkning av telefoner (mestadels i Shenzhen, Kina) vilket slutligen innebär att det är ekonomiskt hållbart att tillverka telefoner i begränsad upplaga utan att de för den delen kostar skjortan.

Så om någon kommer på en ny spännande mobiltelefonvariant, hon bara måste testa att producera och sälja, så är det fullt möjligt.

Vi befinner oss i boutiquetelefonens gryning.

Vilket nu på senare tid har gett oss tre intressanta varianter av mobiltelefoner.

Yotaphone - för boknörden En telefon med två skärmar. En helt vanlig på ena sidan ch en med e-ink på den andra. Det innebär att man kan läsa böcker i upp till 100 timmar på en laddning

Nextbit Robin - för den som behöver utrymme USPen är att telefonen hela tiden synkar med en server. 32GB lagring på telefonen och 100GB i molnet ingår.

Fairphone - för den medvetne Är vad den heter, Rättvis. De undviker konfliktmineraler, tillverkas under drägliga förhållanden och är designad för att hårdvaran skall gå att uppgradera och laga så enkelt som möjligt.

Och detta är som sagt bara början. Förhoppningsvis kommer framtiden erbjuda betydligt mer personliga och intressanta telefoner än vad vi hittills sett.