Photo credit: CC0

Ett UI eller inte ett UI, det är frågan.

I senaste avsnittet av Bubblan 2.0 nämner jag en välgenomtänkt kritik av NoUI tänket som fått förnyad kraft på sistone.

Om du vill se några bra argument för NoUI så rekommenderar jag denna videon

Men för att ta lite av kritiken så var det jag fastnade för detta

Does my refrigerator light really go off? Why was my car unlocked this morning? How did my phone go silent all of a sudden? Without highly legible systems for managing and understanding all of this ‘smartness’ we are going to get very lost and highly frustrated.

Jag gillade det för att det satte fingret på något som retat mig i åratal. Om saker bestäms åt mig utan att jag blir uppmärksammad på hur, om eller varför så blir jag frustrerad istället för glad. Första gången detta hände var när jag skulle låsa en toalettdörr på ett Öresundståg.

Det finns inget lås. Om dörren stängs med hjälp av knappen på insidan så går den inte att öppna utifrån. Smart? Ja. Läsbart för toalettbesökaren? Nej, verkligen inte. Eftersom det är skjutdörrar utan handtag så finns det inget rimligt sätt att testa om dörren är låst eller inte. Trycker jag på öppna-knappen så öppnas dörren. Det finns förvisso en lampa som blir röd men den är inte direkt supertydlig på samma sätt som en hasp eller ett låsvred.

Ett annat tydligt exempel på detta är när Android 5.0 Lollipop kom ut och saknade ett ljudlöst läge. Det fanns istället “Stör ej” och “Prioritet”-lägen. Det vill säga olika lägen som kunde betyda olika saker för olika personer som försökte kontakta en.

Absolut ett smartare sätt att göra saker, men som användare vågade jag inte lita på det. Fick personer i min Prioritetslista en ringsignal eller en vibration? Vad hände med SMS, Mail etc? Det uppstod fler frågor än vad som besvarades.

Med detta i åtanke blev artikeln på The Verge, där skribenten tycker att Google automatiskt borde slå av ringsignalerna på folks telefoner baserat på diverse algoritmer, något av en dikeskörning.

You’d think Google’s powerful machine learning capabilities could create a virtual basket. After all, Google knows when all the people from the same dinner invite are located in the same location at the same time. If the meeting was marked "quiet," for example, surely their phones could be silenced for the duration?

Inte nog med att jag verkligen tycker att detta är människors ansvar snarare än maskiners, det hade inte varit en vidare lösning över huvudtaget. Inkräktande, svårläst och i vissa fall direkt problematiskt för den som väntar på ett viktigt samtal.

Nej frågan är nog inte huruvida vi skall ha Interface eller inte. Det handlar om att vi inte behöver fler dåliga interface.