Photo credit:

Fyra anledningar till att tvivla på IoT

2015 blev året då IoT inte slog igenom på bred front och det ser ut som att vi får vänta ett tag till.

Jag är en av alla dem som såg på IoT, eller kanske snarare dess avstickare “home automation”, med förhoppningen att hela världen skulle förvandlas till ett Disneyland.

Så har det verkligen inte blivit och det finns ett antal saker som får mig att tro att det kommer dröja ett bra tag till.

Hårdvarucykler

Jag har nämnt det tidigare och det förtjänar att sägas igen, de flesta av oss bor i gamla lägenheter och utan smarta termostater, dörrvred, tryckkänsliga golv eller automatiska garagedörrar. Visst går det att uppgradera allt det där (eller mycket av det) men som det ser ut idag är det en extremt dålig idé. En early adopter är vanligtvis en person som betalar ett högre pris för en sämre produkt men i IoT fallet kan det bli så illa att en early adopter betalar ett högre pris för en produkt som slutar fungera efter 18månader.

IoT har med andra ord två uppförsbackar att slåss mot: Folk byter inte diskmaskiner, lampor etc i en handvändning De som är om sig och kring sig bör vid detta laget insett att existerande IoT produkter inte är att lita på.

Tredjepartsklödd

Det tydligaste argumentet emot en IoT utopi är att ta en titt i valfri fjärkontrollkorg. Där ligger de, ett gäng fula inkompatibla fjärkar som var och en fungerar OK i sin egen silo men sällan eller aldrig kan göra något så enkelt som styra en BlueRay spelare och en TV eller surround system.

Precis likadant är det för IoT. Köp du din smarta tandborste men förvänta dig inte att den synkar med din smarta juicepress.

IFTTT

In kliver ännu ett lager i “stacken” som för åtminstone ett tag kan lappa ihop den bräckliga värld en hobbyist kan bygga upp med hjälp av diverse “smarta” stickkontakter, brandlarm och dörrklockor.

IFThisThenThat låter folk ta hand om hårdvarukaosets inkompatibla mjukvarusystem genom att man själv kokar ihop så kallade recept i stil med ‘OM det regnar SÅ rulla upp mina “smarta” markiser’. Bra? Jättebra. Ända tills de beslutade sig för att skriva om sina utvecklaravtal i ett av de märkligaste fallen av “övernitiska advokater får för mycket att säga till om” jag har sett.

Inget vettigt företag kan gå med på de där avtalen. Vilket innebär att de antingen försvinner från IFTTT eller att det finns ett A-lag som får sina kopplingar skrivna av IFTTT-personal. I vilket fall som helst har jag svårt att se det som annat än ett symptom på skakiga finanser hos IFTTT vilket då i förlängningen innebär att en av de få välfungerande kitten är på väg bort från IoT-världen.

De som lyckats

Jag nämnde Disneyland redan i den första paragrafen, men det går lika bra att bege sig till en Apple Store med en iPhone i högsta hugg. Om de har stöd för EasyPay så kan man som kund själv scanna och betala för tillbehör med hjälp av en app. iBeacons ser till att du får rätt information vid rätt avdelning i affären.

Så det finns platser där IoT funkar som jag vill redan idag. Tyvärr måste jag säga att det oroar mig snarare än tvärt om. För att lyckas med B2C IoT krävs det att du som företag har 100% kontroll över:

  • De fysiska miljöerna
  • Kundens hårdvara för att betala
  • Nätverket och sändarna som ingår
  • Mjukvaran som alla dessa apparater (hos kund såväl som dina sensorer) använder
  • De som jobbar i miljön där systemet sätts upp
  • Betalflödet (registrerade kontokort, EANkoder och kassapparater med mjukvara)

Det är med andra ord inte så konstigt att det hittills bara är Disney och Apple som lyckats med att få till något som åtminstone närmar sig en behaglig IoT upplevelse. Och i inget av fallen har det varit särskilt smärtfritt.


The Messy Business Of Reinventing Happiness

When using Apple Store's EasyPay isn't so easy