Photo credit: Sunil060902

Hur betalar man på tunnelbanan i London?

Korta svaret: Blippa med ditt svenska bankkort.

Det finns överraskande många (och smidiga) sätt att betala på tunnelbanan i London.

 • Köpa ett Oyster Card
 • Blippa med svenskt bakkort
 • Blippa med telefon eller smartklocka

Snabbast var att blippa min mobiltelefon som har Googel Pay-möjlighet via Klarna. Det fanns dock vissa saker som gjorde att det inte var det smidigaste överlag. Den klara vinnaren var istället mitt bankkort från SEB. På andraplats kom Transport for Londons egna Oyster Card och på en hedervärd tredjeplats mobilblipp. Låt mig gå igenom alternativen ett efter ett:

Bankkort med Blipp

Har ditt debit eller kreditkort blipp och är knutet till Visa eller Mastercard? Då behöver du inget mer för att betala på tunnelbanan i London. Blippa kortet när du går in och ut på en station och saker och ting löser sig.

Fördelar

 • Du behöver inget nytt kort
 • Du behöver inte oroa dig för batteritid
 • Pengarna dras med en gång… Eller?

Vadå “Eller?” I skrivande stund har det aldrig dragits mer än £1 för en resa, vilket är på tok för lite. Jag misstänker att det inom en viss tidsrymd kommer att dras mer pengar.

Oyster Card

Transport for London har sitt eget betalkort. Det går att köpa i maskiner på större stationer och tankas med valfri summa pengar. Om du under en dag reser för mer än vad ett endagskort hade kostat så justeras priset automatiskt till det för dig mest fördelaktiga. Du behöver dessutom betala en märklig pant på £5 för själva kortet.

Fördelar

 • Lätt att köpa i en maskin.
 • Lätt att se hur mycket pengar som finns på kortet via samma maskin.
 • Du behöver inte oroa dig för batteritid. Resterande pengar går att få tillbaka… Typ.

Vadå “Typ”? Pengar upp till £10 går att få tillbaka med hjälp av samma maskin där det går att köpa och fylla på kortet. Men sen är det den där märkliga £5 panten. Den får du också tillbaka. Men räkas den in mot £10 taket? Vet ej. Och et som gör det än märkligare är att du får behålla kortet efter att du annullerat det. Så panten handlar inte om att ge tillbaka kort för återvinning utan… ?

Blippa med telefonen

Efter att ha krånglat en hel del lyckades jag äntligen få igång Google Pay på min telefon. För min del krävdes det att jag skaffade Klarnas kort (kredit?) och för att få det var jag tvungen att betala med Klarna på nätet fast inte med mitt kort. Detta för att Klarna skall göra en UC och försäkra sig om att jag är kreditvärdig. När allt det var klart och kortet kopplat till Google Pay så kunde jag blippa mig in på tunnelbanan i London genom att låsa upp telefonen och hålla den mot kortläsaren vid grinden.

Fördelar

 • Smidigare än att ta fram bankkortet
 • Kändes väldigt framtid

Så varför är inte detta det bästa alternativet? Jag har ett par anledningar till det. Dels är det hela batteritids grejen. Nu är inte det ett stort problem för mig, min telefon klarar av att hålla laddningen en dag. Sen är det hur märkligt pengarna dras. Google Pay skickar en “beställning” till Klarna som först efter ett par dagar skickar den vidare till min bank. Det blir med andra ord svårt att hålla reda på hur mycket pengar jag gjort av med. Ännu mer irriterande är att jag gör min data tillgänglig till två ny parter, Google och Klarna, och sen via SEB till Tink (som står för de vackra med värdelösa graferna SEB tillhandahåller över utgifter).

Inte för att jag personligen har något emot om företag använder min information för att göra mitt liv bättre. Men då får det vara en tydlig förbättring, något jag hittills inte sett från de tre företag som nu gör övervakningskaptialism av mina pengar. Därför avstod jag gärna det smidiga i att betala med telefonen och valde det gamla kortet.