Photo credit:

Jag hade fel

För ett par år sedan skrev jag en bloggpost med titeln "Facebook = utvecklarnas bästa vän". Oj vad fel jag hade.

Jag har just läst en artikel om en artikel (ursprungsartikeln är bakom betalvägg) om hur WhatsApp grundarna är så fabulöst missnöjda med hur Facebook hanterar WhatsApp att de säger upp sig innan de hinner lösa in alla sina aktier. Totalt lämnar de 1.3 miljarder dollar. Jag tycker personligen att de är extremt tramsiga. Tänk hur mycket nytta de pengarna hade kunnat göra ifall dessa stackars miljardärer "härdat ut" fram till i november. Jepp, fem månader... 60 miljoner dollar i månaden. Men nej... "cut off your nose to spite your face" för all del. Jag tror Zuckerberg blir jätteledsen när de stoppar pengar i fickan på honom.

Nog om det. Tydligt är att Facebook brutit mot vartenda löfte de gav vid köpet av WhatsApp, allt för att lägga ännu mer pengar på hög. Den som söker en partner som tillåter företaget att tuffa på som vanligt efter uppköp bör med andra ord inte vända sig till Facebook.[1]

Som om Facebooks hantering av WhatsApp inte var illa nog[2] så har det på senare tid framkommit att Facebook använder en gratis VPN app till att kolla vilka appar, förutom Facebook i dess många varianter, som folk använder. Sedan vet de vilka appar som eventuellt kan bli ett hot i framtiden. Köp upp och lägg ner.

Eller, om grundaren inte vill bli uppköpt, kopiera skoningslöst för att rycka under mattan på den lilla uppstickaren. Vem har en chans mot Facebooks 2,2 miljarder användare, eller är det 1.6? SnapChat har det i varje fall svårt.

Nu är det Musical.ly som fastnat i Zuckerbergs sikte och antingen ville de inte bli uppköpta eller (vilket jag tror) så har Zuckerberg insett att det är billigare att låta sin armé av utvecklare kopiera nya tjänster än att betala massa pengar för ett gäng motsträviga grundare.

Summa summarum. För den som vill ha pengar är Facebook ett bra alternativ. Den som vill bygga något eget gör bäst i att hålla sig undan, även om det förmodligen leder till att Facebook kopierar din idé och gör dig irrelevant.

Men ... hur mycket pengar och FounderClout™ behövs för att leva ett riktigt lyxigt liv?


  1. Det är nog i och för sig generellt sett en dålig idé att sälja sitt företag om just "allt skall tuffa på som vanligt" är det viktigaste i ens liv. Håll ögonen på GitHub och vad som händer där de kommande åren. Kanske Microsoft är mer avslappnade...

  2. Jag vill understryka att anledningen till att jag ogillar hur Facebook hanterat WhatsApp på grund av att villkoret för uppköpet var "Inga annonser, ingen datainsamling". Självklart står det företag fritt att göra vad de vill med uppköp i vanliga fall.


Uppdatering: Vill du läsa mer om Facebooks pivot till att inte längre låta uppköpta bolag leva sitt eget liv så kan du göra det på TechCrunch

Uppdatering 2: Läs ännu hellre på Stratechery (pga han utgår från samma tanke som jag beskriver i punkt 1 ovan och förvandlar den till en fem miljarder tecken lång essä)