Photo credit:

Kan själv!

Hur internet kan hjälpa dig att bli mer som en treåring och varför det är en bra sak.

Det slog mig hur fel det är att vi skrattar åt treåringar som envisas med att de kan själv! trots att de sätter stöveln på fel fot och häller mjölk över hela bordet.

Snabbspola fram till mitt vuxna jag som avundsjukt sneglar på alla händiga personer som byter torkarblad på Biltemas parkering. Själv svär jag över att jag inte la de där 250 kronorna på att få nya installerade när jag ändå var och byte till vinterhjul...

Men... sen köper jag ett par (torkarblad) och gör det vi alla borde göra: söker rätt på en how-to på YouTube. I skydd av mörkret smyger jag sen ut och lägger obscent mycket tid bara på att lista ut vilken årsmodell min bil har transportstyrelsen FTW. Några stelfrusna fingrar och ett par svordomar senare kan jag stolt visa upp att jag minsann kan själv!

Och det slutar inte där. De senaste två åren har jag gjort följande:

  1. Bytt fyra ekrar och riktat upp ett skevt bakhjul på min cykel.
  2. Bytt höger framljus på min bil.
  3. Ställt in växlarna på cykeln.
  4. Tagit godkända foton för visumansökan till USA
  5. Lagat (smörjt) det kärvande motorhuvslåset på bilen.
  6. Byggt nya hyllor för skokartonger av gamla överblivna parkettgolvsbräder.
  7. Monterat ut och smort bilens kupéfläkt.
  8. Skruvat isär i stort sett hela tvättmaskinen för att kunna rensa bort ett tygmärke som låg som ett lock ver tömningsbälgen.

För i stort sett alla av dessa saker har internet spelat en avgörande roll. I fallet med tvättmaskinen lyckades jag rota rätt på ett par servicemanualer i PDFformat som steg för steg visade hur man tog bort alla paneler och lösgjorde trumbälgen för att kunna komma åt tömningstratten.

Viktigast var dock alla uppmuntrande kommentarer jag fick av pseudonyma främlingar på ett forum. "Klart du kan göra det själv!". Har man inte byggt upp ett nätverk med engagerade främlingar så kan YouTube tillhandahålla det med.

Så om du inte redan spikat alla dina nyårslöften skulle jag villa föreslå att du lägger till kan själv på listan. Inte nog med att du får nya skills och sparar pengar, du kommer få en skön egoboost varenda gång du gjort något på egen hand.