Photo credit:

Packa upp och packa ner

“There are two ways to make money in business: You can unbundle, or you can bundle.” — Jim Barksdale

Vi verkar vara mitt inne i ett skifte av ihop- och isärplockande av tjänster. När Apple, by popular demand, släppte loss utvecklare på iOS så uppstod det snabbt ett stort antal nischade appar. Det skrevs en del om det fantastiska i att den stora multitouch skärmen tillät mobilen att “förvandlas” till vilket verktyg man ville.

Idag är silofieringen av bruksappar på väg bort, vilket inte är så konstigt. Självklart är det smidigare om det går att beställa en Taxi direkt från karttjänsten, chattfönstret eller vad du nu råkar använda för tillfället istället för att för att kopiera adresser, växla appar, klistra in saker och sen leta sig tillbaks.

Förra veckan ringde demoskop mig och frågade vad jag tyckte om Skånetrafiken. En av frågorna var ifall jag tyckte det blivit lättare att hitta information om avgångstider och det har det verkligen. Men anledningen är inte en uppdaterad app utan det faktum att Google Maps har fantastiskt bra lokaltrafikinformation. Anledningen till det är att Skånetrafiken gjort rätt och sett till att deras data är åtkomlig.

Google går steget längre och förvandlar SERPen till en sorts megainformationsapp. Sök efter fotbollsresultat och Google presenterar detaljerad lag och liga information. Deras nya väderresultat är så snitsigt att de frågar om du vill lägga till en genväg på hemskärmen för att snabbt komma åt det.

Men det går mycket längre än så. De har börjat experimentera med att strömma relevanta appar du inte har installerat på din telefon. Så om du har en bra uppkoppling (och förmodligen en bra telefon med gott om RAM) går det att provspela spel i några minuter utan att först installera dem.

Sen har vi bottrenden som ligger och jäser. Allt skall gå att göra via ett (1) chatinterface och just nu tar Facebook lead på det i västvärlden. I Kina, som ofta nämns som föregångsland med WeChat, verkar det dock som att botarna är av mindre betydelse än mobilanpassade webbsidor inne i appen.

Det som driver utvecklingen är, som alltid, ökad bandbredd och processorkraft. Bandbredden gör att vi blir allt mindre beroende av att hålla processorkraften i handen. Den kan lika gärna ligga i en gigantisk serverhall 100Mb/s bort. Men det är också vår önskan att saker bara skall funka. Så återigen, se till att göra dig tillgänglig där dina kunder, besökare, användare finns. Lås inte in dig bakom en appinstallation om du inte har något riktigt bra att erbjuda.