Google Page Experience uppdatering för Resurs Bank
I Maj kommer Google förändra algoritmen som bestämmer hur din webbplats rankar i deras sökresultat. Denna gången skall fokus ligga på vad Google kallar Page Experience.
Utöver de saker som sedan tidigare varit viktiga, mobilvänligt, att sidan serveras via HTTPS etc, gammal hederlig Teknisk SEO med andra ord, så tillkommer tre nya värden vilka tillsammans representerar vad Google kallar Core Web VItals.
Core Web Vitals
Core Web Vitals består av tre värden, vart och ett med tjusig TLA.
Largest Contentful Paint (LCP): Hur snabbt och smidigt laddar sidan?
First Input Delay (FID): Hur lång tid tar det innan en besökare kan interagera med sidan?
Cumulative Layout Shift (CLS): Känslan när en webbplats har laddat och en besökare skall klicka på en knapp, bara för att se den knappen hoppa ner halva skärmen pga alla fonter byttes ut, eller en bild laddades färdigt och tryckte ner innehåll. Det är den saken Google har satt strikta ramar för med CLS. Innehåll skall ligga still.
När vi fick updraget att bygga Resurs Banks webbplats gav vi dem det strategiska rådet att använda headless teknik, och byggde den även API First. Det har verkligen lönat sig vad gäller deras tekniska SEO. Tack vare att vi har full kontroll över frontend, inget CMS kan börja ladda hem massa kod eller flytta runt innehållet på en sida utan att vi ger det tillåtelse, kan vi tackla både LCP, FID, och CLS.
Det är inte lätt, men tack vare strategiska val för ett par år sedan så är det möjligt. Resurs Bank behöver inte vänta på att ett legacy cms uppdaterar sin frontend rendering, utan kan sätta igång och anpassa sig efter Googles riktlinjer så fort de kommer in. Både denna gången och nästa, och nästa, och nästa.