Photo credit:

Sten, sax och påse.

Katten på råttan på Google på Facebook och Apple mot Google och Facebook mot Apple och runt och runt.

Just nu pågår ett underhållande skådespel i Silicon Valley. Plötsligt är marknaden mättad men förväntningarna på tillväxt ligger kvar. Nu har det gått ett tag sedan detta blev tydligt, och vissa strategier utvecklas.

Attackera Apple genom att påpeka att deras ekosystem är utom räckhåll för den breda massan på grund av sitt höga pris. Både Mark Zuckerberg och Sundar Pichai har använt sig av detta.

Facebook och Google kan attackeras genom att påpeka att deras affärsmodell är övervakningskapitalism. Apple och Microsoft gör detta ofta och gärna. Att Amazon bygger på samma modell verkar dock inte vara något som stör Apple

Det går även utmärkt att slå undan benen på Google och Facebook genom att begränsa deras tillgång på data. Sign in with Apple är ett lysande exempel på detta.

Facebook har ett underläge här, de har byggt sin plattform ovanpå andras hårdvara. Apple håller på att stänga till datakranen rätt rejält, och även Google gör det enklare för folk att begränsa vilka appar som får tillgång till vad. Frågan är hur många som orkar gå in och pilla i settings.

Samtidigt mullrar det alltmer från både EU och USA om att reglera och bryta upp. Inte konstigt att aktierna dyker. Vilket i sig blir ett problem för den som satsar på att folk skall vara villiga att betala höga priser för väloljade ekosystem.