Photo credit: Shopping idag och för 110 år sedan

Tidsresor

En kul bieffekt med webben är att den har möjliggjort tidsresor

Det tog inte lång tid för webben att bli en samlingsplats för våra digitala fotoarkiv. Flickr var omslagsbarn för Web 2.0 revolutionen då webben gick från att vara exklusivt för de som ägde serverutrymme till att låta alla med en uppkoppling vara med och bidra.

Och mycket bilder har det blivit. Enbart Google Photos, inte ens ett år gammalt, har snart 4 000 TB bilder lagrat. Sen är det alla bibliotek och institutioner som laddar upp inskannat material till Flickr Commons. Mycket. Bilder. Blir. Det.

Så till tidsresandet.

Genom att samla bilder tagna på samma plats sedan början av det nya milleniet och sen klippa ihop dem till en time-lapse så skapade studenter University of Washington tillsammans med Google fascinerande filmer där man kan se träd växa, berg vittra sönder och glaciärer töa bort.

Med satellitfoton från google maps går det att se hur korvsjöar bildas.

Och för den som vill gå längre bak än vad digitalfoton sträcker sig finns som sagt The Commons på Flickr. Där går det att hitta illustrationer från reseböcker som är över 100 år gamla. En båt av sten? Nu har jag sett allt! Jag snubblade över en bild av Marmorbåten i Sommarpalatset i Peking som jag nyligen besökte. I dagsläget är den i ett anskrämligt skick då däcksbyggnaden är täckt av amatörmässigt marmorerad plywood. Jag orkade inte ens ta en bild på eländet men den skymtar här i bakgrunden.

Är det BOKEH med dig så är det OK med mig

Fast det är klart, den är i bättre skick än efter att engelsmännen brände upp den på rent jävelskap under det andra opiumkriget.