STARTOM OSSKARRIÄRBLOGGKONTAKTIN ENGLISH
KARRIÄRVAD ÄR EN PAGE BUILDER?HEADLESS CMSPET PROJECTS

Alla borde ha en Page Builder

En page builder är en funktion i ett CMS som låter dig bygga upp en sida hur du vill istället för att följa en fast mall.

När webben var ung så skapades varje sida på en webbplats för hand. Det var krångligt, och tog onödigt mycket tid. Sedan kom CMS vilket gjorde det enkelt för redaktörer att lägga till nya sidor, oftast med hjälp av fasta mallar.

I flera år började ett webbprojekt med att bestämma vilka olika sidtyper det fanns behov av, för att sedan skapa en mall för var och en av dem. Förstasidan hade en mall, artiklar hade en mall, skulle det gå att ha video på sajten så fick videosidan en mall. Problemen uppstod så fort det kom en ny produkt eller tjänst som behövde presenteras med en uppsjö olika innehållstyper. En klumpig lösning blev att ta fram en unik kampanjsida för varje sådant tillfälle. Det blev dyrt och tog tid.

Det var problemet vi löste med page builders

En page builder gör att våra kunder själva bestämmer hur deras innehåll skall presenteras, utifrån de förutsättningar de har för varje enskild sida de vill publicera. Oftast är det bara en enkel sida med en bild och text, men ibland kanske det finns gott om videomaterial att använda. Ibland kanske det finns väldigt mycket text, och ett par illustrationer. Ibland vill de kunna lägga upp ett galleri med andra relevanta bloggposter på en sida (som här på vår sida om Digital strategi).

Med en page builder så byggs en sida upp med hjälp av komponenter som läggs i sektioner, och kolumner. WordPress tog ett steg mot att erbjuda en page builder out of the box i och med Gutenberg, men där saknas dock möjligheten att jobba med kolumner på ett kraftfullt sätt.

Vi på 24HR har skapat egna komponenter till Gutenberg så att våra kunder kan skapa kolumner med en rad olika fördelningar. Två kolumner där en tar en tredjedel del och den andra två tredjedelar, eller hälften var, tre stycken med en tredjedel var eller den i mitten kanske tar tre femtedelar. Denna texten ligger i en sektion med fördelningen 2:1 enligt bilden härintill.

Produktlistningar bygger vi också som särskilda komponenter, så att de kan läggas in på vilken sida som helst. Det gör det enkelt att ta fram en landningssida med ett visst tema och sen länka direkt till produkter från olika underkategorier i samma lista. Det samma gäller för i stort sett allt vi skapar. Kanske har du sett vår sida med det aktuella veckonumret på? Samma komponent kan jag lägga in på denna sidan.

40

Ovanför står det aktuella veckonumret, inlagt som en komponent. Som du kan se i skärmdumpen i stycket innan, så är page builders inte ett försök till WYSIWYG. I WordPress visar vi en preview av innehållet, och den layout som redaktören bygger upp.

Men vi försöker aldrig spegla 1:1 hur det ser ut på den färdiga webbplatsen. Det är mycket bättre att ha ett separat browserförnster öppet, med DRAFT versionen av sidan i, och sen en flik på mobilen för att se hur sidan anpassar sig till mindre skärmar.

Kort och gott så ser en page builder till att det inte finns några tekniska begränsningar som lägger krokben för våra kunders kreativa idéer.