Photo credit: Jodå, det är virtuellt på riktigt

Virtual Reality

Jag var 12-13 år när jag läste Neuromancer första gången. Jag och en kompis blev helt besatta av VR och pratade i timmar om hur fantastiskt det hade varit om det fanns på riktigt.

Helst av allt ville vi ha VR-hjälmar som läste av omgivningen och la på ett lager fantasi över den, så att vi skulle kunna gå runt i köttrymden och se cyberrymden. Eller en fantasyvärld.

Idag är tekniken ikapp. Fortfarande strax utom räckhåll för oss vanliga men tillräckligt nära för att jag kan känna mig säker på att min barndomsdröm snart kommer att bli verklighet. Eller… ääuuhhmmmm… VIRTUELL verklighet.

På kontoret har vi en spel-PC med en Oculus Rift MK2 inkopplad. Det visade sig snabbt att jag blir på tok för åksjuk för att kunna spendera någon längre tid med den framför ögonen. Tydligen är mitt balanssinne bättre än vad jag trodde. Det jag han se var dock riktigt lovande.

För den som inte vill hosta upp flera tusen på en PC och sen lika mycket på en VR-hjälm från Facebook eller HTC så finns det ett betydligt billigare alternativ.

Google Cardboard är vad det låter som: en bit kartong från Google. Ihopvikt blir det till en liten låda med två billiga plastlinser i. Sen stoppar man in sin telefon, i mitt fall en 2014 års Moto X, och vips så har man en VR hjälm.

Cardboard LogotypeJag vet inte om det är för dess charmiga tafflighet men jag är mer imponerad av Google Cardboard än av Oculus Rift MK2. Att någonting jag redan har i min ficka plus lite kartong och plast kan ge mig en så pass omvälvande upplevelse är ren magi. Rusa iväg till närmsta Kjell & Co eller beställ en via snigelpost installera Chair in a Room och jag lovar dig att du kommer se på VR med andra ögon. Eller öppna denna videon i din YouTube app och tryck på Cardboard-ikonen för en mysigare upplevelse.

Nu ryktas det om att Google skall kombinera sin växande VR satsning med dess halvskumma sensorprojekt Tango. I kombination skulle de två teknikerna ge oss världar att gå runt i som perfekt överlappar de rum vi verkligen befinner oss i. Det vill säga exakt vad jag aldrig trodde skulle bli verklighet när jag var ung.

Även om just Tango + Cardboard kanske bara visar sig vara ett rykte så finns det två andra företag som jagar AR drömmen med mer traditionella metoder. Microsoft har pratat Hololens ett tag nu, tyvärr var det senaste jag såg dem säga att de inte har någon plan för när projektet övergår från utveckling till produktion.

Några som verkar närmre en lansering är företaget Meta men i båda fallen är det dyr och bökig hårdvara som används. Men ge det några år av Moores lag så tror jag att vi kommer få se AR motsvarigheten till GameBoy. Det vill säga en billig, tålig pryl som får stor genomslag.

Det finns ett avsnitt av vår podd Bubblan 2.0 som handlar om VR.

Du kan lyssna på det här