STARTPROJEKTOM OSSAKTUELLTKONTAKT
FRAMKANTEN AV WEBBENHEADLESS CMSPROGRESSIVE WEB APPS

Hur företag möter Corona­krisen

2020-04-20 - Kristoffer Fredriksson

En växande lista med saker företag gör för att hantera hur corona påverkar deras affärsmöjligheter.

Det finns många idéer om hur företag snabbt kan ställa om till en värld där folk inte är så sugna på att gå till butiker och shoppa. Denna bloggposten är tänkt att växa så fort jag får höra om något nytt.

Alternativ till hemleverans

Istället för att vänta på att logistik för hemleverans kommit på plats, så är det många företag som börjat med Click and Collect. Ett snabbt och smart sätt att använda de resurser företagen redan har

En av världens bästa kroppkaksrestauranger startar Drive-through
Gourmeter på bilavstånd till Arontorp på Öland kan nu köpa kroppkakor via lucka. Om de accepterar egen medtagen kroppkaksgryta framgår inte av artikeln. (Förmodligen skriven av någon som inte kan det här med hämtekroppkakor). Det hela verkat gått från tanke till verklighet på under en vecka.

Biltema bär ut varor till parkeringen
Så fungerar Köp & Hämta Drive In

Kjell & Company (som dessutom har hemleverans) gör detsamma
Hämta utanför butik

IKEA med
Click & Collect Drive Thru

Sponsrade hotellrum

Clarion Hotel Malmö Live erbjuder rumsponsring
Antingen kan du bo i ett rum döpt efter dig själv, eller kanske ditt företag (hmmm... är rum nummer 24 taget?) eller så kan du donera det till vårdpersonalen på SUS.

Alternativ till webbshop

Ica Malmborgs Tuna använder befintliga kanaler
Just denna ICA butiken erbjuder inte näthandel via ica.se. Men det hindrar dem inte från att erbjuda distansshopping. De har satt skyltar utanför som informerar om att de tar emot beställningar, antingen via telefon eller email, samt att hemkörning är gratis.

Återigen väljer ett företag att jobba med vad de har istället för att vänta på att få upp något permanent. Jag misstänker att de även jobbar på att få upp något permanent.

Socialt umgänge via nätet

Drive-In Bion gör Come Back
Som jag gissade förra veckan (se nedan) så kommer Drive In biografer att dyka upp i sommar. Än så länge har jag sett nyheter om en Drive-in bio på Bananpiren i Göteborg och en Drive-in bio på Öland, i Rälla närmare bestämt.

MAX erbjuder bilservering
Som i gamla amerikanska filmer. Undrar om de kommer att ha servitörer på inlines? Den som inte vill sitta i bilen kan gå in och bli serverad vid bordet. Kommer vi att få se ett gäng Drive in biografer i sommar? Läste att hela USA's box office nu kommer från en enda drive-in biograf i Florida.

Playoteket ordnar brädspel via Discord
Att man träffas och interagerar med andra är en bidragande faktor till brädspelens popularitet. Så vad göra nu när fysiskt umgänge är en dålig idé? Brädspelsbutiken Playoteket ordnar on-line turneringar i kortspelsklassikern Magic the Gathering

Allmänna tips

Harvard Business Review har Nio tips till butiker och företag

  1. Fördjupa din kunskap om dina kunder
  2. Se till att hantera grunderna
  3. Var aktiv i de lokala sociala kanalerna
  4. Anpassa ditt utbud till den digitala världen
  5. Fokusera på upplevelsen
  6. Experimentera med långsiktiga erbjudanden
  7. Ta hand om dina fans
  8. Bidra till kampen mot corona
  9. Planera för livet efter covid19

Hör gärna av dig till mig kristoffer.fredriksson@24hr.se om du har sett något som jag kan dela med mig av.