3 min läsning

Sista droppen?

För ett par år sedan skrev jag om hur de stora plattformsägarna gick allt längre i sina försök att öka intäkterna från sina befintliga kunder. Min teori var att de nått ut till så många de rimligen kunde, vilket innebar att de måste krama mer ur befintliga kunder om de vill fortsätta se inkomsterna peka upp till höger.

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg2 sep, 2021

Jag inledde med de dramatiska orden “Vi är påväg in i nästa tidsålder på nätet.” och avslutade med det lika dramatiska “Marknaden har mognat, platån är nådd, dags att krama vatten ur stenar. Kosta vad det kosta vill.”

Nå, nu har vi nått nästa vändpunkt, folk har fått nog, det går inte att krama vatten ur stenar hur länge som helst. I dagarna har först Sydkorea, sedan Japan fått till förändringar för hur Apple och Google kan ta betalt för appar i sina operativsystem.

Sydkorea har den mest dramatiska lagändringen: ett operativsystem får inte längre diktera hur användare betalar för appar. Idag köps andoroidappar med Google Pay, och iPhone appar med Apple Pay. Punkt. I framtiden måste Apple och Google erbjuda utvecklare möjligheten att ta betalt hur de vill, vilket i sin tur kommer leda till att de inte kan ta sin 30% avgift på varje försäljning.

I praktiken kommer det att leda till att appköp blir lite som att handla på nätet, det kommer finnas olika betalningsalternativ vilket kommer att gynna tredjepartstjänster som Klarna, likaväl som appmakare som Spotify, Netflix, och Fortnite.

Än så länge är detta bara i Sydkorea, men EU har tydligt visat att de tröttnat på plattformjättarnas girighet, och det är mycket på gång även på andra sidan atlanten.

I Japan var det mindre dramatiskt, men minst lika intressant. Japan Fair Trade Commission höll på med en utredning av Apples app store, och huruvida den ägnade sig åt fulspel. Apple gjorde det taktiskt smarta draget att förekomma sin motståndare, och gick ut med att de numer kommer tillåta appar av Reader typen att länka till en extern webbsida där folk kan skapa konton. Det i sin tur innebär att den som tillhandahåller en Reader app kan använda vilket betalsystem den vill, och slipper Apples 30% avgift (eftersom Apple ännu inte lyckats kontrollera webben)

Nu undrar du säkert vad en Reader app är, och det med rätta. Det är nämligen upp till Apple att avgöra den saken. Jag har sett det definieras som “Appar där folk konsumerar digitalt innehåll, utan att köpa det.” men sanningen är att en Reader app är en app som Apple klassar som en Reader app. Det är också vääääääääldigt talande att Apple inte nämner Streaming app, för då hade tjänster som Xbox Cloud Gaming räknats, nu är den i och för sig begränsad på andra sätt i vilket fall som helst, men ändå. Ganska säker på att Mcrosoft inte är de enda som vädrar pengar… morgonluft menar jag.

Stoppa WordPressarna: det verkar som att jag var lite godtrogen vad gäller Apples eftergift i Japan. En lite mer kritisk läsning av Apples ändring visar att detta är ännu en extremt minimal eftergift av världens rikaste företag. En länk, i appar som Apple handplockar, med frågetecken kring vilken copy som kommer tillåtas, och berättigad fruktan att även sidan det pekas till måste får Cupertinos välsignelse.

Jag tror att vi ser början på slutet för gratis pengar till Google och Apple. Alla utvecklare kommer kasta sig över möjligheten att öka sina intäkter med upp mot 20% bara genom att byta betaltjänst. Kanske leder detta till att Google och Apple justerar sina priser till rimliga nivåer. Förhoppningsvis leder det till att kravet om tredjepartsbetalsystem sprider sig över hela jorden. Det säger jag inte bara för att jag tycker illa om monopol, utan för att jag tycker att utvecklare av appar och tjänster förtjänar en rättvis deal. OBS, detta kommer inte ske över en natt, men nu har det dykt upp en spricka i dammen, och den kommer att vidgas över tid.

Sen vill jag bara avsluta med att säga att jag är förvånad över argumentet “Detta kommer bli så krångligt för konsumenter”. Jag kan få intrycket av att folk bara handlar saker antingen i sin telefons app store, eller på Amazon med 1-click. Visst är Google Pay smidigt, men jag tycker också det är smidigt att köpa saker från Bokus, Outnorth, Aplhaspel, eller random person på Tradera.

Lyft blicken, vidga era vyer, smidiga betalningar via webben är ett löst problem.

P.S. jag blandar inte in Apples minimala eftergift visavi Cameron mot Apple rättegången, av den enkla anledningen att de var rent nys.