Sju saker du missade 2021

So long 2021, stäng dörren efter dig är du snäll. Dags för mig att försöka skriva om ett par saker jag tyckte var intressanta, och som du förhoppningsvis helt missade. En ganska rolig övning, vilken numer kan anses vara en tradition eftersom det är andra året i rad jag gör det.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg21 jan, 2022

1 Marginalia sökmotor

Det är inte helt ovanligt att det kommer en ny sökmotor, men det är inte jättevanligt att de vill vara “sämre” än Google, med flit. Att det är deras raison d'être så att säga. Så när jag hörde om Marginalia blev jag minst sagt lite överraskad. En sökmotor som prioriterar gammaldags html-sidor, typ “gamla” tiders bloggar. Den funkar väldigt bra om du letar efter nördiga artiklar som berör din favorithobby.

Länk

2 Priset på en smartphone

Fairphone 4 släpptes, vilket är intressant i sig, men det jag framför allt slogs av var vad den avslöjade om prissättning av telefoner generellt. The Verge slog huvudet på spiken när de sa att Fairphone har prestandan av en mellanklasstelefon till priset av en flaggskeppstelefon. Så hur kommer det sig att andra mellanklasstelefoner är så billiga? Och hur pass miljövänliga är flaggskeppstelefoner? Vilka genvägar tar telefontillverkarna? Den som är nyfiken på detta kan se denna fruktansvärt intressanta YouTube film på ämnet.

3 Skönlitteratur kan förutse framtiden

Tyska militären anlitade en litteraturprofessor som tillsammans med några kollegor fick undersöka om litteratur kan förutspå framtiden. Vilket den kunde. Det handlar inte om att sci-fi förutsåg TV, jetplan, och forumtroll, utan om att det går att snappa upp kommande samhällsförändringar genom att hålla koll på all litteratur i ett geografiskt område.

Läsvärt

4 Roaming Fee in the UK (Mel. Anarchy in the UK)

Storbritannien lämnade EU, och länge tuffade allt på som vanligt vad gällde mobilsurf. Tills det föll tillbaka i att det kostar mer för folk med UK pass att surfa i EU och vice versa. Ett tydligt exempel på att det är politik och policys, inte teknik, som i slutänden påverkar vår vardag.

5 App Stores i blåsväder

Som kontrapunkt till nummer fyra på listan kommer Apples och Googles kamp om att kunna beskatta appar. Flera länder införde diverse lagar vars syfte var att utvecklare skulle kunna ta betalt via tredjepartstjänster i sina appar. Poängen med det var en idé om att utvecklarna på så sätt skulle kunna kringgå den 30% skatt som apptillverkare får betala till Apple och Google. Hårdaste slaget kom i USA där en domare helt sonika sa att “Från och med DATUM SKA app stores låta utvecklare blah blah blah”

Datum och exakt vad plattformsägare skulle låta utvecklare göra spelar ingen roll, för Apple slängde tillräckligt med pengar på problemet så att det försvann, eller åtminstone sköts upp.

Jag skrev för några år sedan om att när företag inte längre kan växa med nya användare, så får de helt enkelt pressa mer ur dem de redan har. Ett exempel på att det kanske är pengar, snarare än politik som påverkar vår vardag.

6 Jack och hans vänner

Apropå pengar så har Twittergrundaren försökt att göra en pivot till crypto, bara för att upptäcka att han inte fick vara med och leka med de andra bjässarna. Kul att se masken glida av på riskkapitalister och founders. Sorgligt att se folk som brukar vara dragplåster på diverse teknikkonferenser, visa sig vara bebisar. Rika bebisar. Vad. Kan. Gå. Fel?

7 First they ignore you

Det är populärt att försöka skaka av sig kritik genom att använda ett citat som felaktigt brukar tillskrivas Ghandi. First they ignore you, then they make fun of you, then they fight you, and then you win. Inte nog med att citatet inte är från Ghandi, det är dessutom fullkomligt idiotiskt. Om alla som blev förlöjligade, eller bestridda, vann per automatik hade världen varit en väldigt annorlunda plats.

– Kolla, jag ska flyga till månen på en kotte!
– LOOOOL yeah right! (Cirklar med pekfingret runt tinningen)
– Du skrattar åt mig, nu kommer jag vinna!

Nåväl, nu har Elizabeth Holme skänkt oss det perfekta motexemplet, i en intervju 2015 sa hon "First they think you're crazy, then they fight you, then all of a sudden you change the world." 2021 ställdes hon inför rätta för bedrägeri. Hon dömdes först 2022, men jag låter det slinka med i denna listan pga sån är jag.

Det räckte med andra ord inte att hon avvisade kritik med floskler, hon lyckades ändå inte förändra världen.

Saker jag kommer hålla ögonen på under 2022

På tal om 2022 så är det redan några saker som ska bli riktigt kul att hålla ögonen på

SpiceDAO

Ett gäng entusiaster gick ihop och köpte den otroligt coola, samt vääääldigt sällsynta, boken som sammanställer material från Jodorowskys havererade försök att filmatisera Dune. Fast gjorde de verkligen det? Vid ett liknande försök att köpa en originalkopia av  USAs konstitution så var upplägget att pengarna som samlades in donerades till ett företag som i sin tur skulle köpa originalkopian, exakt vem som blir ägare i SpiceDAO fallet vet jag inte. Lite frustrerande att en rörelse som har transparens som ett av sina honnörsord inte har en webbsa med lite generell info (i stil med vem är det egentligen som äger boken), eller åtminstone ett whitepaper. Det verkar dock som att förslaget att elda upp den enda kopian, för att öka värdet på SpiceDAOs NFTs, inte verkar inte bli av. Tack och lov. 

Men, detta är en händelse som illustrerar den spännande skärningspunkten mellan snabbrörlig teknik, och trögare lagstiftning. Det är viktigt vem som äger boken. Om du inte håller med så, läs den här intervjun med en av personerna bakom försöket att köpa den amerikanska konstitutionen.

Safaribuggen

Safari 15 har en bugg som gör det möjligt att komma åt all möjlig information som det inte är menat att man ska komma åt. Tack vare att Apple inte tillåter andra browsermotorer än sin egen på iOS, så innebär det att ALLA browsers på iOS och iPadOS numera är drabbade. Du som användare kan inte byta till en annan browser medan Apple fixar buggen. 

Tillåt mig bli extremt övertydlig: Apple har sagt att policyn om att inte tillåta andra “browser engines” var ett sätt skydda sina användares integritet. Exakt den policyn har nu visat sig vara ett ett stort säkerhetsproblem, single point of failure, som utgör ett hot mot deras användares integritet.

Det som ska bli intressant är dels hur lång tid det tar för Apple att kabla ut en fix, det har redan gått två månader, och dels om detta kommer leda till nya stämningsansökningar i stil med dem vi ser kring Appleskatten. Det vill säga att Google säger “Varför får vi inte använda vår browser engine när er är bevisat osäker?”

METAVERS! Och framför allt Apple AR/VR

Det ska bli kul att se vad som händer i Metaverset under 2022. Min gissning är – inte särskilt mycket.

Men det jag tror mer på är att vi kan få se Apples omtalade VR/AR glasögon under året. Detta är ett område där jag tror att Apple verkligen kan leverera. Deras smartklocka har gett dem stor erfarenhet av att klämma in mycket teknik på liten plats. Deras AR Kit har varit ute några år nu, och får väl anses vara moget, och Apples varumärke kommer antagligen ge dem en stor användarbas på kort tid. Kanske tillräckligt för att knappa in på Facebook som sålde cirka sju miljoner av sin VR mask Oculus.