Vad är CC0?

2015-02-20 -

CC0 är en förkortning av Creative Commons Zero och innebär att du får göra precis vad du vill med den bild, film, text eller musiksnutt som har licensen.

Är det en bild så kan du kan redigera den, trycka den på en plansch och sälja den planschen utan att på något som helst sätt hänvisa till den som tog fotot.

Eller varför inte göra som SIGMA och använda den i en annons för ditt kommande event? Möjligheterna är obegränsade. Bilden här till höger visar annonsen med den oredigerade bilden under. Lägg den bilden på minnet. Den dyker upp ganska ofta.

Det finns lite olika ställen att hitta CC0 bilder på, jag har listat flera av dem här men två av dem sticker ut tack vare att de har gjort bilder sökbara.

Fyra bra källor till CC0 bilder

StockSnap
är min favorit för tillfället. Inte nog med att den erbjuder bra sök och sortering, man kan dessutom ladda upp egna bilder.


Pexels
har inte lika bra sorteringsmöjligheter och erbjuder ingen möjlighet att ladda upp egna bilder. Däremot så har de nuförtiden även Video att tanka hem. I skrivande stund går det inte att söka på videotaggar vilket är minst sagt märkligt.


Nappy
En gratisfotosajt med en agenda. De gamla vanliga bilderna på folk som jobbar och har roligt bara det att alla är brunögda.


Find a Photo
Söker igenom ett antal källor efter CC0 bilder. Har en funktion för att söka efter en viss färg vilket är trevligt. Bonuspoäng för det snitsiga valet av TLD.


Det roliga är att efter som bilderna har CC0 licens så kan de olika aggregationstjänsterna ta bilder från varandra. Det enda de kan konkurrera med är bättre tjänster, än så länge endast sök och sortering. Något jag saknar är möjligheten att lägga bilder i en varukorg, att kunna jämföra olika bilder och ett bra filter. Jag hoppas de får snurr på det ekonomiska så att dessa funktioner kan implementeras.