5 min läsning

Adobe köper INTE Figma. Puh...

Efter att ha spenderat 15 månader med att försöka övertyga EU, UK och USA att Adobe XD inte alls är en konkurrent till Figma ger Adobe upp.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg21 dec, 2023

Detta är en god nyhet av flera anledningar:

Förnuftets seger

Det är helt uppenbart för alla som jobbar med UX, wireframes, eller prototyper att Adobes XD och Figma gör exakt samma sak, fast olika bra. Därför känns det skönt att Adobes och Figmas gemensamma försök att få folk att tro motsatsen inte lyckades lura någon. 

Ökad konkurrens och livskraftigare utbud av appar

Ett vanligt återkommande exempel på hur monopol kväver innovation är den amerikanska telekomindustrin. När Bell delades upp i flera olika företag exploderade antalet patent, fler fick jobb och mer pengar sattes i rullning. Samma sak hände i Lund när AstraZeneca flyttade sitt kontor, och Medicon Village skapades. Idag är det 180 företag med mer än dubbelt så många anställda totalt. Att låta ett storföretag med gott om pengar köpa upp konkurrenter är helt enkelt inte bra för någon… utom storföretaget.

Hur hade världen sett ut om inte Facebook köpt Instagram och WhatsApp? Det får vi aldrig veta.

Hälsosammare riskkapitalinvesteringar?

Detta blir en gissning från min sida. Kort efter att det blev känt att Adobe inte skulle köpa Figma så började det ploppa upp ängsliga kommentarer i mitt flöde om att “Nu kommer riskkapitalisterna hålla hårdare i sina pengar” som om det vore något dåligt. “Väx först och lös lönsamheten senare” har varit det dominerande mantrat i Silicon Valley, vilket lett till en hel del osunda företag... 

Vi har fått Groupon, Uber, el-sparkcyklar på våra trottoarer, WeWork, Washio, Theranos, FTX, och så vidare. Alla utan lönsamhet i sikte, vissa rena bedrägerier. Alla med nollräntepolitik att tacka för sina existenser.

Med lite tur kan detta leda till att folk istället bygger lönsamma företag med hållbara idéer. Något som inte slutar med övervakningskapitalism och försäljning av användardata utan skapar arbetstillfällen och nya företag långsiktigt.

Sen är ju Figma ett exempel på ett företag som verkar gå bra och har dragit in riskkapital, så bara för att någon behöver investeringar innebär inte det att företaget är en blåsning. Alla kan inte göra som Parkster och kämpa sig fram utan investerare.

Det är inte synd om Figma

De får en miljard dollar som plåster på såren, de slipper bli en klöddig del av Adobes klöddiga paketlösning, de kan fortsätta växa explosionsartat. Visst, 1 miljard är inte 20 miljarder, men de kan nog unna sig båtdrinkar utanför Fiji ändå.

Nu hoppas jag att Figma gör en Photoshop dödare. Eller kanske att de köper upp Runway.ml och ger sig in i videoredigering…

Lite smolk i bägaren

Bara för att Figma inte blev uppköpta av Adobe så har de inte löst de två stora problemen som drabbar all mjukvara, bloat och enshittification. Alla mjukvaror jag känner till bara håller på och håller på med allt fler och mindre användbara funktioner. Det Figma jag använder idag har redan en handfull nya funktioner jag känner att jag väldigt sällan kommer behöva. 

Sen är det det där med lönsamhet. Jag ser ingen som helst anledning till varför Figma skulle kunna undvika enshittificationens långsamma glidning mot användarfientlighet. De har redan en rätt obskyr prissättning, islänningen Haraldur Thorleifsson som blev känd när Musk sparkade honom sa att han sparat runt en halv miljon dollar åt twitter genom att se över deras Figma prenumerationer.

Detta kommer att bli värre. Första tecknet blir nog att deras generösa gratisversion försvinner, sedan kommer företag antagligen behöva betala för att låta vem som helst komma åt deras wireframes och prototyper.

Så visst, jag gillar Figma, och jag är jätteglad att inte Adobe fick köpa dem, men detta innebär inte att jag kan leva lycklig i alla mina dagar.