4 min läsning

Adobe vill köpa Figma

Och ingen är glad...

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg21 sep, 2022

Eller, jo, alla som får fantastiskt mycket pengar för detta lär vara glada. De två grundarna till exempel, att bygga ett 20 miljarders företag på 10 år är imponerande, och nu lär de aldrig mer behöva göra ett vettigt handtag i sina liv. Båtdrinkar utanför Fiji 24/7.

Fast den ene stannar tydligen kvar och får svara direkt till någon högt uppsatt på Adobe och blah blah blah, det är inte de trista pressrelease grejerna jag vill prata om.

Jag vill prata om det som händer runt omkring, plus hur fantastiskt mycket 20 miljarder är. Hur kan någon ens ha 20 miljarder att köpa ett företag för? Om Adobe istället byggt ett team med 50 personer, där var och en tjänade $10 000 i timmen (det vill säga en månadslön på strax över 4 miljoner svenska kronor) så hade de kunnat hålla på att jobba i 19 år innan de kom upp i $20 miljarder. Eller se det så här: 20 miljoner sekunder är 33 veckor. 20 miljarder sekunder däremot, blir 634 år*.

Som om inte det var nog, det här megaköpet är till en värdering av 50 gånger Figmas årliga intäkter. Visst, de kan öka (och har antagligen ökat explosionsartat de senaste tre fyra åren) men det är så pass mycket pengar att det måste röra sig om mer än en ren investering. Adobe gör detta för att kunna behålla sin relevans.

Det jag, och många med mig, är nervösa för är att Adobe får igenom köpet, sen väljer att ignorera Figma totalt, och samtidigt porta över mycket av funktionaliteten till sin egen Figma utmanare Adobe XD. Okej, Adobe XD var nog ett svar på Sketch, ett MacOS exklusivt program som används till att skapa prototyper.

Jag har skrivit om Figma förr, ofta som ett bevis på att webben är utmärkt för appar, något som märkligt nog fortfarande inte riktigt gått upp för en del. Jag tror att Figma har just webben att tacka för mycket av sin framgång. Eftersom Sketch var en MacOS applikation så var det inte friktionsfritt att dela med sig av wireframes och prototyper till utvecklare, FIgma däremot är bara ett länkklick bort, oavsett plattform.

Men personligen så väger även Figmas smidiga gränssnitt, och snabba utvecklingstakt tungt när det kommer till argument för att välja dem framför Adobe XD, Sketch eller något av alla de program jag använt för klickbara prototyper genom åren. Nu är jag rädd att det inte blir några nya features, att priset ökar, att prenumerationshanteringen (Figmas svaga punkt enligt mig) blir ännu rörigare, att gratisversionen begränsas starkt, och framför allt att Figma blir en del av ett paketerbjudande med Adobes mer eller mindre ointressanta applikationer.

Tack och lov så har Federal Trade Commission i USA (FTC) en ny ordförande vid namn Lina Kahn, och hon är definitivt inte någon dumbom. Hur synd jag än kan tycka om Figmas grundare, som får klara sig utan livstids båtdrinkar utanför Fiji, så måste jag ändå säga att jag hoppas att FTC sätter stopp för det här köpet. Det är bra med konkurrens, och det krävs nya smartare lagar för att se till att den som vinner inte bara fortsätter köpa sig mer vinst.

Så jag hoppas att Adobe sällar sig till den växande skaran Mega-corps (än så länge Amazon och Facebook) som tycker Lina Kahn borde entledigas pga “Hon gör inte som vi vill”.

*Värt att tänka på är att Musk lovat att köpa Twitter för dubbelt så mycket.