Amazon har öppnat i Sverige

Så kom då Dagen D och amazon slog upp serverportarna för Svenska översättningar.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg28 okt, 2020

Det har ju gått alldeles utmärkt att handla på amazon (de, co.uk) tidigare, men nu är sidan översatt, ligger under .se domän, och lockar med leveranser redan nästa dag på flera av varorna.

Amazon har på senare tid gjort sig ett kända för eländiga arbetsförhållanden och nonchalant inställning till klimatet. För småhandlare som öppnar "shoppar i shoppen" väntar obehagliga överraskningar, och den som vill köpa dåliga förfalskningar behöver inte längre söka sig utanför trygga västerländska storföretag.

Jepp, jag är inte tokförtjust i amazon, och det säger jag som aktieägare, så om du inte håller med mig kan du alltid skylla på att jag är partisk.

När Facebook rullade ut sin loppisfunktion i Sverige skrev jag att det inte var det låga priset som var deras konkurrensfördel, utan det nätverk av människor de samlat på sig. För amazon så är det lite luddigare vad deras styrka är, men här kommer några förslag.

De kan ta en ekonomisk smäll

De har pengar så det trillar ur öronen på dem. De kan lägga sig med lägre priser, bjuda på frakt, och ha olika rabattkoder och jippon.

De har ett enormt utbud

Amazon erbjuder vem som helst att öppna en shop på amazon marketplace, så många nischade företag, eller små mainstreamföretag som inte orkar fixa en egen webbshop använder amazon som mellanhand. Detta gör att amazon kan leva upp till sitt “The everything store” tillmäle.

Smidigt, smidigt

Jag beundrar amazons fokus på att göra e-handlande smidigt. De fick patent på 1-Klick köp, de kopplar samman sina röstassistenten med dagen-efter-leveranser, de hade de där gulliga små bluetooth knapparna som gjorde att tvättmedel bara var ett knapptryck bort.

Deras leveranstider är svårslagna

Jag köper en del böcker på nätet så jag har gott om verkliga exempel att jämföra med. Senast beställde jag två pocketböcker från en av de två ledande on-linebokhandlarna i Sverige. Jag la beställningen på eftermiddagen söndagen den 11 oktober och fick dem till min brevlåda måndagen den 26 oktober. 15 dagar med andra ord. Fullt normal leveranstid för en bokbeställning i Sverige. Jag kollade hur samma beställning hade gått via Amazon och svaret blev 2 dagar. Dessutom 5 kronor billigare.

Å andra sidan

Det finns gott om företag i Sverige som kan leverera paket inom två dagar. I våras köpte jag till exempel ett Mumin-seriealbum från bokbörsen.se och fick det personligen levererat till min brevlåda av säljaren. Frakten jag redan Swishat över returnerade hon. Flera av de svenska brädspelaffärer jag handlat av skickar paket samma dag som en beställning läggs.

På tal om enorma utbud så hittade jag under min provshopping på amazon.se en kul julklapp till min fru. Fri frakt ända från Japan, det låter för bra för att vara sant. Och det var det. Min order avbokades av säljaren under ett svepskäl om att de inte kunde verifiera min adress. Antagligen hade de missat någon inställning på amazon marketplace om att de inte var beredda att skicka saker till alla nya marknader amazon lägger till. Var finns förresten alla Echo produkter? Varför erbjuder de bara två Kindle varianter?

Sedan kan jag personligen tycka att användarvänligheten för e-handlar ökat rejält sedan slutet på 90-talet. Det är jättesmidigt att handla på amazon, men det är jättesmidigt att handla på webhallen, ikea, elgiganten, alphaspel, bokus, bokbörsen, mfl också.

Min browser fyller i adressfält, Chrome håller reda på mina kortuppgifter, Klarna, Nets, Swish och så vidare har gjort att det nästan känns lite mossigt att registrera ett användarkonto på en ehandel. Vem vill ha ännu ett lösenord att glömma bort?

Prisjakt har under åren blivit min everything store, men jag är å andra sidan en envis jättenörd, så jag talar knappast för den breda massan. Och jag fattar att nästa gång jag vill ha del tre i en bokserie där jag bara har 120 sidor kvar av bok två, så tänker jag inte vänta i upp emot 19 dagar på att få den. Jag kommer välja det snabbare alternativet, det som har ekonomiska muskler att ha den på ett lager, och se till att den levereras över en natt.

Jag tror att det kommer gå bra för amazon i Sverige, men jag hoppas att det går för dem som det gjorde för Starbucks i Malmö. Jag ser hellre att pengarna går till lokala företag än till amerikanska jättar som hellre skickar människor till Mars än att ta hand om den enda planeten i vårt solsystem som inte aktivt tar ihjäl människor.