10 min läsning

Apple Vision PRO – WWDC 2023

Det var en hel del intressanta saker som sades från "scen", och en hel del intressant som lämnades osagt.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg26 sep, 2023
Två stora datorskärmar

Om du läser bloggposter på 24HR.se så har du antagligen redan full koll på vad Apple visade under sin developer keynote på WWDC 2023. Så istället för ett referat kommer här en serie högst personliga funderingar. Mestadels kommer det handla om Apples AR/VR/XR-mask, och om du behöver friska upp minnet om den så rekommenderar jag Apples reklamfilm.

Inget metaverse

Det som visades var väldigt avskalat och praktiskt. Särskilt om man jämför med Metas (företaget som alla känner som Facebook) vilda svingar när de visar upp filmer om varför man ska köpa deras mask idag. Apple visade mail, film, och Facetime. Deras vision stannade vid att folk ska kunna ha massa virtuella skärmar svävande i luften, och en meditations-app med svävande blomblad. Lugnt och sansat.

Det närmsta ett Metaverse™ Apple kom var att ersätta omgivningen med ett virtuellt bergslandskap och en svävande bioduk. Istället har Apple lagt tid och pengar på att den som krängt på sig deras Vision PRO inte ska vara avskärmad för och från sin omgivning. Jag har tidigare skrivit om två visioner för Metaverse, där den ena går ut på att skicka användare in i internet, medan den andra vill ta internet ut i världen. Apple valde att fokusera på det senare i sin presentation.

Personligen tycker jag det är helt rätt. Jag vet inte hur många olika versioner av virtuella världar jag vandrat runt i (dock oftast tvådimensionella, tänk Habbo Hotell) bara för att återgå till textforum. Apples välbekanta rutnät med appikoner känns som ett smartare interface än Metas Horizon Worlds.

Metas Metaverse till vänster och Apples Multiverse till höger

Som en iPad

På tal om rutnät av appar så är jag väldigt nyfiken på hur kraftfull ansiktsmasken blir, kommer den vara som en laptop eller som en iPad? Och vilken iPad? Funkar alla iPadOS appar out of the box? Kan jag köra Figma i ett browserfönster? Är det realistiskt att visa folk som använder Vision PRO som sitt primära arbetsredskap? Apple gjorde det väldigt tydligt att de ser Vision PRO som början på en ny form av HCI, att “spatial computing” som de kallar det, är på allvar, inte benlösa avatarer på folktomma takfester, och Beat saber.

Meta saknar mjukvara

Apple verkar vilja säga att Vision PRO ska bli en produktivitetsplattform, och en för underhållning, och jag gillar det skarpt. Meta säger “Den här grejen som alla har problem med att ens definiera kommer bli jättestor i sig, så därför ska du spänna fast Meta på ansiktet!”. Men om Zuckens vision av The Metaverse™ aldrig tar fart host så saknar deras ansiktsmask helt mening.

Om det motsatta blir sant, och det visar sig att folk älskar en fullt virtuell värld att springa runt i, då kan det bli en app i Vision PROs rutnät av appar. För Meta blir det däremot väldigt svårt att erbjuda samma utbud av appar som Apple har tillgång till, och vi kommer aldrig se Facetime köra på Metas ansiktsmask. Visst, Meta har ett samarbete med Microsoft, men Apple “name checkade” några av Microsofts Office produkter, så det ger inget övertag åt Zuckerberg.

Var Siri där?

Okej, jag vet inte om detta betyder något, och det blir väldigt mycket navelskåderi här, men Siri lös med sin frånvaro. Det låg ingen Siri ikon bland apparna, de nämnde att Vision PROs gränssnitt använder fingergester och röst, men inte att det var Siri som tog hand om röstkommandon. Det här är väl ingen jättegrej i sig, men det var ett litet rykte om att vissa inom Vision PRO teamet tyckte att Siri var rent skräp, och valde att skriva sin egen röstigenkänningsgrej, och Siris frånvaro ger onekligen lite trovärdighet till det ryktet.

Inte mycket AR…

För att vara en AR-hjälm som visades upp så var det väldigt lite AR, och väldigt mycket tvådimensionella skärmar. Det fanns dock några undantag. Till exempel visade Apple några gånger hur man kan sitta och mysa med sina tredimensionella minnen man fångat genom att spela in via Vision PROs inbyggda kameror. Flera har påpekat att detta är lite sorgligt. Att spendera sitt barns födelsedag med en skärm framför ögonen kommer nog inte bli en genväg till prispallen för “Årets Förälder” men… se dig om nästa gång du är på en elevkonsert, skolavslutning, simtävling och så vidare. Folk är redan idag glada med att bevittna sina barns stora ögonblick via en skärm. Jag tror inte förmågan att spela in 3Dvideo någonsin kommer ranka högst på folks lista av anledningar att köpa en Vision PRO, men som en kul extra feature tycker jag det är helt ok.

En sak jag däremot tror betydligt mer på är en demo som flimrade förbi som hastigast, där en bit av en produktionslinje för industri lagts in i ett rum. Allting där man vill testa om saker får plats, i vilken ordning de kan stå och så vidare, är ju som gjort för AR. Jag satt och väntade på att någon skulle smälla upp en Billy-hylla från IKEAs AR-bibliotek, men det hände aldrig. Återigen undrar jag om appar gjorda med dagens ARKit kommer fungera som de är, eller om det kommer behövas lite handpåläggning.

Sista verkliga AR demon var knappt med i presentationen, men de journalister och YouTubers som var på plats för en personlig demo har nämnt det. I den publika presentationen fick man se en dinosaurie kliva ut genom en vägg. De som kunde testa upplevelsen har skrivit att det fortsätter med att en fjäril flyger ut och landar på ens finger.

Jag tror att Vision PRO är kapabel till väldigt mycket mer än att köra tvådimensionella produktivitetsappar i virtuella fönster, men jag tror att Apple håller igen med flit så att de kan:

  • Sätta agendan med fokus på produktivitet snarare än lek
  • Ha massa coola saker att visa upp i början av nästa år när de med största sannolikhet håller ett separat event med fokus på Vision PRO.

Köp inte Vision PRO

Min köprekommendation är ett hårt nej, såvida du inte är en apputvecklare som vill göra dig ett namn i den kommande guldruschen. Då ska du absolut slå till, fast det vet du redan. Annars är det som vanligt, early adopters betalar ett högre pris för en sämre produkt, och detta är inget undantag. Ge det en generation eller ännu hellre två så kommer batteritiden vara bättre, processorkraften högre, priset lägre, och vikten mindre.

Priset

Det hade varit enkelt att plocka lite snabba poäng på att göra mig lustig över priset, och visst… det är högt. Eller? Microsoft tar lika mycket för sin HoloLens 2. När 3Dtvs var nya fanns det modeller som kostade betydligt mer. Samma gäller för Bluerayspelare, systemkameror, gympaskor och så vidare.

En Google Pixel Fold (som kommer kännas mossig inom två år) kostar hälften av en Vision PRO. En maxad iPhone går på 23 697 sek, och då ingår inte ens en laddklump. Så visst, 3 500 dollar blir väl 40 000 sek, och det är inte att fnysa åt. Men jag känner som med Pro Display XDR, tycker man det är orimligt pris så är det ett tecken på att man inte är i målgruppen.

Diverse

  • Jag gillade Craig Federighis skämt om att det äntligen går att ha multipla timers
  • Sportklockan tuffar vidare med fler funktioner. Men blir den någonsin en Garmin ersättare? Känns fortfarande mer aspirational än seriös.
  • Ögonen som visades på utsidan av AR-masken såg överraskande okej ut
  • Jisses vad länge de höll på… jag gissar att det var för att visa att de inte ser Vision PRO som “den nya saken som ska ersätta allt vi har idag”
  • Jag gillar dessa förinspelade keynotes bättre än live shower
  • Allt Disney visade upp såg förskräckligt ut
  • Det krävs en hel del mage att ena stunden prata om hur vårt skärmtittande ökar närsyntheten, för att i nästa sälja en ansiktsmask med skärmar några centimeter från ögonen. Apple klarar det galant.
  • Inget snack om “AI”, och det var ganska skönt. En del tycker Apple ligger efter och att detta kommer bli problem. Jag tänker att det tog lång tid innan Apple hade egna kartor, och de verkar klarat sig hyfsat ändå.