Att visa sig sårbar på en arbetsplats

Skrivet av
15 feb, 2023

Vad man har för arbetskultur varierar mellan olika företag och organisationer.
Vi jobbar ca 8-9 h per dag med våra kollegor och ca 160 h per månad eller ca 1900 h per år. Det är rätt många timmar, mer än man umgås med sin familj.

Då är det viktig att man ska kunna få lov att visa sig sårbar och kunna prata om allt. Det är självklart att man har ett privatliv, vissa dagar är bra och andra dagar kan vara dåliga. Man kan vara sjuk, gå igenom skilsmässa, ha det jobbigt hemma.
Det är viktigt att kollegor får vara öppna med varandra och inte gå runt och gömma allt det jobbiga.

Fram till de senaste åren har en öppen och ärlig sårbarhet ansetts vara fel och olämplig på en arbetsplats, men efter att millennials och Gen Z har börjat komma in till arbetsmarknaden har det börjat förändras.


De ledare som har öppnat vägen för sårbarhet har även öppnat en psykologiskt säker arbetsplats där personalen kan känna sig trygga i att vara sig själva och genom detta har det bevisats att de personerna som har vågat att visa sig sårbara har även tagit mer kreativa risker.
Som en ledare ska man välkomna sårbarhet och vara öppen om detta med sina medarbetare så de också vågar visa sin sårbara sida, att låta folk veta att det är okej att berätta sanningen, detta kan öppna vägen så personalen kommer till dig när de har större problem och då kommer de kunna lita på dig.

Harvard Business Review har skrivit flera artiklar om just sårbarhet och hur viktigt det är att ha det på en arbetsplats.

Enligt Harvard Business Review känner ca 70% av arbetarna sig inte engagerade eller aktivt oengagerade i sina jobb. En förklaring till detta kan vara att relationerna i arbetslivet inte är tillräckligt autentiska, då man hela tiden måste låtsas att allting är bra.
Man likställer begreppet professionalism med någonting distanstagande, rationellt och kyligt, men vill man lyckas i arbetslivet så måste man kunna vinna andras förtroende.

Det är viktig att känna att man är autentisk med sina kollegor, för enligt forskning av Harvard Business Review så kan människor känna av när någon inte är autentisk och då känner man att distansen från denna personen ökar.
Därför det är extra viktigt som ledare att våga visa sig sårbar.
Det är självklart upp till en person hur privat och personlig man vill vara. Men vill personen visa sin sårbara sida så ska detta välkomnas.

De som tänker att sårbarhet är att vara svag och underlägsen tänker fel, sårbarhet är att våga vara sig själv, det finns en tydlig koppling mellan mod och sårbarhet.

Brené Brown som är professor, författare, talesperson m.m har undersökt ämnen som skam, sårbarhet och ledarskap. Hon har flera Ted talks där hon förklarar hur viktigt det är att visa sig sårbara.
Här är en bra Ted talk som Brené pratar om just sårbarhet.

“Att vara sårbar är inte att lyckas eller misslyckas - det är att förstå att båda delarna är viktiga; det är att ge sig hän. Det är att gå in för något helhjärtat” - från Mod att vara sårbar, Brené Brown

Boktips: Mod att vara såbar - Brené Brown

Källor


The Best Leaders Aren’t Afraid to Be Vulnerable

Stålmannen bor inte här längre
Våga visa sårbarhet – det handlar om mod
Personlig, professionell eller privat – måste man välja?
Mod att vara sårbar - Brené Brown