3 min läsning

ChatGPT, ett verktyg, inte en varelse

Det kan bli jobbigt att behöva stå till svars för det man sagt, särskilt när mycket av det man säger är menat att bygga hype.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg26 maj, 2023
Sam Altman pratar om ChatGPT

Sam Altman har gjort vad de flesta chefer för stora teknikbolag verkar få göra förr eller senare; åkt till Amerikas kongress för att förklara sitt beteende. Han sällar sig till en fin lista män och kvinnor där en av dem, Elizabeth Holmes, snart ska få skaka galler, och en annan, Sam Bankman-Fried, lär få göra det inom en överskådlig framtid.

En kul grej med Sam Bankman-Fried är att han delar mer än förnamn med Sam Altman, som även han bad kongressen om tydligare lagstiftning kring det han höll på med. Båda gissningsvis för att göra det svårare för konkurrenter att komma ifatt dem, än någon verklig oro för vad de skapat. (Nu när Sam Bankman-Fried fått all den uppmärksamhet från lag och ordning en människa någonsin kan begära så verkar han inte lika förtjust i det.)

Men där upphör likheterna, Sam Bankman-Fried verkar ha pysslat med ekonomisk brottslighet, medan Sam Altman har skapat ett riktigt användbart verktyg. Vilket leder oss tillbaka till titeln på den här posten. Under sin kongressutfrågning sa Sam Altman följande: “​​Tänk på ChatGPT som ett verktyg, inte en varelse.”

Och det har han helt rätt i. Jättebra sagt Sam, jag håller med till 100%. Tänk bara om han levde som han lär. Då hade inte gränssnittet i ChatGPT sett ut som det gör idag. Allt där formligen skriker “ChatGPT är en tänkande varelse och här kan du prata med den!”. Inte konstigt att folk antropomorfiserar när algoritmen envisas med att bland annat referera till sig själv som ett Jag.

Det pratas om “The Prodigal Techbro”, en parafras på den bibliska sagan om den förlorade sonen, det vill säga en slarver som skärper sig och välkomnas med öppna armar. En Förlorad Techsnubbe å andra sidan är en person som gjort sig en förmögenhet i Silicon Valley, för att sen åka ut och föreläsa om skadorna han (alltid en HAN än så länge, får se om Sheryl Sandberg eller Elizabeth Holmes släpps in i TED-värmen) varit med att skapa. Sam Altman verkar vilja både äta kakan, och ha den kvar. Sitta som VD, och samtidigt predika om farorna på en och samma gång. Påminner mig om hur Elon Musk signerar ett brev som bland annat varnar för risken att "AI" ska ta våra jobb, samtidigt som han i många år försökt automatisera bort människor i sina fabriker.

Min rekommendation är att lyssna på vad Timnit Gebru, Emily Bender, eller kanske David Deutsch har att säga om du vill ha ett mer nyanserat perspektiv på vad machine learning innebär. Inte på en person vars hela karriär bygger på att allt är fint.