Digital transfor­mation eller Digi­talisering

Vad heter det egentligen?

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg29 aug, 2022

Digitaliseringen blev ett populärt begrepp för några år sedan, det kan användas för att beskriva övergången från ett sätt att bedriva olika verksamheter, till ett annat sätt att göra samma sak. Jag brukar förklara det genom att jämföra med uttrycket “industrialiseringen”, det vill säga övergången från ett bonde/hantverksamhälle till ett industrisamhälle.

Digitaliseringen blir då övergången från ett industri/tjänstesamhälle till ett … effektivare industri/tjänstesamhälle.

Men.

Låt oss säga att du jobbar på en bildbyrå. Ni har hundratusentals noggrant sorterade fotonegativ med alla tänkbara bilder. Att hitta och sälja bilderna till kunder är ganska arbetskrävande, oavsett hur bra koll ni har på ert kartotek. Så, ni kommer på att det hade varit smidigt om både ert index, och era bilder var digitala.

Ni vill med andra ord digitalisera era fotonegativ. Digitalisering är en viktig komponent i er digitalisering. Alternativt kan man säga att ett steg i er digitala transformation är digitaliseringen av era fotonegativ.

Inget av begreppen är för närvarande mer rätt än det andra, det ena ligger lite bättre i mun, men kan betyda två olika saker, det andra blir tydligt men låter lite fyrkantigare. Det viktiga är inte vilket av uttrycken man väljer, utan att att man ser till att ta kontroll över sin digitala transformation / digitalisering. För den påverkar alla företag, oavsett om de tagit fram en digital strategi eller inte, precis som industrialiseringen påverkade alla företag när den drog fram.

Alla blogposter jag skrivit hittills om Digitaliseringen gäller även för digital transformation.

Vill du planera ett digitalt transformationsprojekt?

Eller är det dags att beställa ett digitalt transformationsprojekt?

Kanske har du funderat på hur du kan förstå den digitala transformationen med hjälp av Risi frutti?

Eller är du bara nyfiken på digital transformation i allmänhet?

Då funkar ovanstående bloggposter alldeles utmärkt.