2 min läsning

Digitaliseringen

Ett uttryck som dyker upp allt oftare när vi träffar kunder är Digitaliseringen (från engelskans Digital Transformation) och det med rätta.

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg29 sep, 2016

De senaste decennierna har företag lagt mer och mer av sin information i olika digitala system. Det som börjar hända nu är att de ser värdet i de potentiella synergieffekterna av att låta dessa system dela med sig av data till varandra. Precis som ett företag består av flera olika avdelningar som tillsammans strävar mot samma mål så bör de system varje enskild avdelning använder samarbeta för att effektivisera och förstärka företagets verksamhetsmål.

Så långt inget märkvärdigt. Problemet är att dessa system oftast kommer från olika företag och inte fungerar med andra produkter “out of the box". Det kan till exempel bli besvärligt att jämföra kundsupportärenden med leverantörsdatabaser för att på ett lätt sätt lägga om ordrar från en leverantör med sämre kvalitet till en med bättre.

Som tur är har de flesta moderna system ett API för att göra data och/eller funktionalitet tillgänglig för andra applikationer. Genom att få dessa olika APIer att tala med varandra finns det en möjlighet att skapa nya flöden för hur information propagerar genom en organisation. Bäst av allt är att det i de flesta fall inte finns behov av att köpa in nya system.

För oss på 24HR är detta inget nytt, webben har alltid varit ett lapptäcket av olika system och standarder som bakats samman till en enhetlig användarupplevelse. Sidor hämtar texter från ett CMS, produktdata från ett PIM system, video från en tredjepartstjänst, kommentarer från en annan och använder ett betalsystem (som i sin tur oftast knyter samman flera tjänster) från en tredje.

Lägg därtill att resultatet går att komma åt via mobiler, surfplattor laptops och set-top boxar, oavsett tillverkare och browser, så blir det tydligt att vår långa erfarenhet av webbprojekt gör oss till den perfekta partnern för ett digitaliseringsprojekt.

I nästa artikel på digitaliseringstemat ska jag skissa på en generell Road Map som ligger till grund för hur vi planerar Digitaliseringsprojekt.