Facebooks meta

I början av 90-talet satt jag på en camping på Amorgos, ön som blev känd från filmen Det Stora Blå, och drack öl, och läste Star Wars böcker. Böckerna jag läste var Thrawn Trilogin, där imperiets sista befälhavare Thrawn, sprider förstörelse omkring sig med sin snillrika idé att studera planeters konst, (i klassisk Star Wars anda har planeter ett klimat, och en kultur) för att därigenom lista ut vad de är rädda för, och sen utnyttja den skräcken till att få taktiska övertag.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg17 nov, 2021

Jag tänkte på Thrawn och hans knep när jag läste denna intervjun med Mark Zuckerberg, inte för att han berättar om vad han gillar för konst*, utan för att han berättar vad han är rädd för. Först lite snabb bakgrundsinformation:

Facebook Inc gick ut med att de byter namn till Meta. Tjänsten Facebook kommer fortfarande heta Facebook, det blir företaget som driver tjänsterna Facebook, Instagram, WhatsApp, ImgUrl och så vidare som byter namn. Precis som när Google blev Alphabet med andra ord.

Men, det som händer är att, precis som Google har det, så kommer Meta ta fram ett Konto som spänner över alla tjänster. Med Meta kontot går det att logga in på Instagram, Oculus, Facebook och så vidare. Det är när Zuckerberg svarar på en fråga om detta gemensamma konto som jag kom att tänka på Thrawn.

“So I think it’s about being able to pick and choose which of the services you want to use and know that, no matter what happens to your Facebook account or your Instagram account, you’re still going to have all the content that you bought in VR or all your virtual goods.”

Oavsett vad som händer med dina login till diverse undertjänster så kommer du ha kvar dina röda cowboyhattar du köpt till Metas extremt trista version av Minecraft. Men vad är det som ska hända med ditt Instagramkonto? Vad är Zucken så rädd för?

Det behöver vi inte fundera på för han är snäll nog att berätta det på en senare fråga om NFTs.

“One of the big questions that people are going to have about virtual goods in the metaverse is, ‘Do I really get to own this thing? Or is it just content that someone can basically just take away from me in the future?’ And I’m pretty sensitive to that, given all the pressures that we’ve had to try to navigate around censorship and what’s the definition of something that’s harmful versus when you have to get in the way of people being able to express something. All that becomes a lot more sensitive when there’s money and ownership, people pay for something. They just really want to know that their thing isn’t going to be taken away.

I do think that there’s a pretty important role, whether it’s the current way that people are thinking about NFTs or just ways to do decentralized entitlements across the metaverse. I don’t think that there’s going to be only one system. But I do think that there’s an important place for more decentralization across that.”

Så, det verkar som att alla senatorsförhör Zucken deltagit i gett en viss effekt. Han har insett att det finns en möjlighet, om än aldrig så liten, att Facebook kommer att regleras. Att någon annan kommer lägga sig i vad som är okej, och vad som inte är okej. Att det kanske, kanske, finns någon som kan ta hans leksaker ifrån honom. Med tanke på att vi lever i en tid där emojis av flaggor kan leda till allsköns problem, så är det inte så konstigt att Zucken vill se en decentraliserad lösning för virtuella varor.

Redan i Mars 2019, ett år innan vi lärde oss om R-tal och flockimunitet, så gick Zucken ut med sina planer på att konsolidera alla Facebook Incs tjänster till en enda datainsamlande blågrå massa. Facebook Inc skulle bli en end-to-end krypterad tjänst, med olika fronter (Instagram, WhatsApp, och så vidare). Det jobbet verkar närma sig sitt slut. Jag misstänker att Facebooks senaste krascher berott på övergången från flera tätt sammanlänkade system, till ett Meta to rule them all.

Att Zucken gör en pivot av sin VR-satsning och låter den bli en ljummen korsning av PlayStation Home och Xbox 360 avatarer är bara ett lyckligt sammanträffande. Det enda han egentligen bryr sig om är att hålla föredetta Facebook Inc säkert från lagstiftare i olika länder. “Vi vet inte vad som sägs pga kryptering!” och “Vi kan inte ta bort virtuella objekt pga decentralisering!” är perfekt.

Så, visst kommer de tvinga sin VR avdelning att använda uttrycket metaverse så ofta som möjligt, och ja, det underlättar för Facebook Inc att ha ett namn som inte är det samma som en av deras tjänster, men facebooks meta är att bli 100% självstyrande till varje pris. Det är det allt handlar om. Alltid.

*jag gissar på Beeple