Google I/O 2023 – Märkligt

Hade det inte varit för det senaste halvårets bombardemang av generativa “AI”-tjänster så hade mycket av det Google presenterade på scen känts magiskt. Nu blev det ett närmast desperat försök att visa att Google minsann är relevant på ett, i mitt tycke, oftast felaktigt sätt.

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg16 maj, 2023

Att säga “AI” femtioelva gånger under presentationen må vara svårt att undvika när man försöker övertyga världen att man inte schabblat bort sitt femåriga försprång, men det blir inte en rolig presentation. Med tanke på hur mycket tid och pengar Google lägger på I/O så hade jag hoppats på en mycket vassare föreställning.

De borde till exempel ha visat mer av sin vision för “AI” inne i Google Workspace. OpenAI har ju varken ordbehandling, kalkylark, eller ett presentationsverktyg, så här har Google fortfarande ett övertag de borde visat mer av. Jag har själv krånglat med att exportera tabeller från ChatGPT till Google Sheets, så när de visade en direkt koppling mellan Google Bard och Sheets så kände jag direkt att det var något användbart.

Elefanten i rummet

På tal om Bard, det vill säga Googles svar på ChatGPT, så lanserades tjänsten i över 180 länder – men inget av dem är ett EU-land. Jag fattar att de inte vill stå på scen och prata om varför, men visst hade de kunnat skicka ut lite pressreleaser så att folk slapp sitta och killgissa. Är det GDPR? DMA? Båda? Varför, hur, när? Vem vet? Google vet. Men de är tysta som möss.

Glitter i ögonen

Sen var där en räcka försök att slå blå dunster i ögonen på oss med mer eller mindre onödiga jippon.

De visade upp en glassig bildredigeringsfunktion för Google Photos, men den nuvarande Magic Erase är fortfarande inte särskilt bra. På exemplet här intill har de tagit bort personer* med ett enkelt klick, men skuggorna är kvar och bilden är full av fula artefakter. Det hade känts bättre om de fick ordning på vad de redan lanserat istället för att hasta vidare till nästa “förbättring”. Och varför saknas flera av funktionerna i deras webbgränssnitt?