Page Speed & Page Rank

Laddar inte din sida på under en sekund förlorar du besökare.

Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg23 okt, 2018

Snabbare webbplats ger

Sedan januari 2018 räknas en sidas laddtid in som en faktor för Googles PageRank. Men hastighet är av större betydelse än så. Enligt vissa undersökningar så ger 7% av besökare på en webbsida upp efter en sekund. Om tiden det tar att ladda går från 1 sekund till fem ökar sannolikheten för “bounce” med 90%. I en undersökning från Google angav 75% att laddtiden var viktig för användarupplevelsen medan bara 24% ansåg att sidan var attraktiv spelade någon roll.

Det är med andra ord extremt viktigt att sidor laddar snabbt och pålitligt. Den som vill jobba seriöst med konverteringar gör med andra ord bäst att se över sina laddtider. Steg ett är att se till så att bilder är korrekt komprimerade. I nio fall av tio är det just tunga bilder som ställer till det.

Därefter finns det inget annat att göra än att grotta ner sig i koden. Laddas många externa skriptbibliotek? Görs det flera små anrop till servern istället för ett stort? Hämtas bilder som inte syns på skärmen? Det finns mycket att göra men det krävs att du har full kontroll över hur sidan renderas vilket är en av anledningarna till att vi började bygga webbsidor Headless.

Resultatet är imponerande.

Resursbank är idag Sveriges näst snabbaste banksida och anledningen till att vi skryter med en andraplats är att vi sett till att Resursbank kan ladda 9X så mycket på bara 0.3-0.5 sekunder längre tid. (Vi håller på att slipa bort några extra tiondelar av laddtiden)

Hur gör vi det? Det får du boka ett möte för att ta reda på. Låt oss bara säga att vad Bank Norweigan pysslar med är att skjuta sig själva i foten.

Att gå från 1 till 5 sekunder ökar risken för bounce med 90%

75% anser att laddtiden är viktig, dvs 3x jämfört med utseendet.

Sveriges banker rankade på hastighet