Science Fiction & Fantasy Boktips

All bokomslag är skapade med hjälp av WOMBO Dream specifikt för denna bloggposten. Boken du köper kommer med andra ord inte att se likadan ut.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg23 jun, 2022
All Systems Red, Martha Wells

All Systems Red, Martha Wells

Tunn, snabbläst, och 100% klockren rymd-SciFi. Extra aktuell nu efter att en ingenjör på google gått ut och sagt att Google skapat en självmedveten AI, boken handlar nämligen om en livvaktsrobot som av någon anledning blivit just självmedveten. Vi får följa dess kamp med att vara introvert, hemlighålla sin självmedvetenhet, och försvara sina skyddsobjekts liv under ett allt mer kaotiskt uppdrag på en outforskad planet.

Semiosis, Sue Burke

När vi ändå är inne på AI-spåret så måste jag nämna denna. Det är den bästa bok om självmedvetna AIs jag har läst, trots att det inte finns en enda AI i hela boken. Ett spännande omtag på den klassiska “ett gäng människor åker till en ny planet för att bosätta sig där” historien.

Far from the light of heaven, Tade Thompson

En typisk rymdopera bara det att författaren, enligt vad han skriver i efterordet, tror att han skrivit en deckare. Nja… som deckare är den inget vidare, men som inledning på vad jag hoppas blir en serie böcker i ett intressant universum är det riktigt bra. Tade får till en fräsch infallsvinkel på en klassisk genre.

Downbelow Station, C. J. Cherryh

Och ska vi prata klassiker så är denna ett måste, speciellt i dessa tider av krig och flyktingströmmar. I hederlig rymdoperastil så har mänskligheten delats in i ett par fraktioner på grund av rymdens oändlighet, och eftersom all scifi handlar om vår samtid så slutar det så klart i konflikt och mänskligt lidande. Ett strålande exempel på hur fiktion kan hjälpa oss att uppleva andra människors verklighet.

The word for world is forest, Ursula K. Le Guin

Apropå böcker där författaren uttalat sig om dem, så har denna bok enligt Ursula själv den enda karaktären hon skapat som är ensidigt ond. En kort, arg bok om kolonialism, krig, och motstånd. I vanlig ordning så är Ursulas världsbygge på topp.

Hollow, Brian Catling

Och på tal om böcker med osympatiska karaktärer så kommer här en bok där i stort sett varenda en är djupt obehaglig. Allt som händer är obehagligt, och världen den utspelar sig i är… just det; obehaglig. Inspirerad av Hieronymus Boschs målningar har Brian skapat en dystopisk fantasy för dig som känner att du har läst allt fantasy har att erbjuda.

The grace of kings, Ken Liu

Episk wuxia inspirerad fantasy i stil med Game of Thrones, fast avslutad. En riktig tegelsten för dig som tänker ligga riktigt läge i hängmattan. Inte nog med det, den är den första delen av fyra där den avslutande delen precis ska publiceras.

Kom nu ihåg att kompisar inte handlar via amazon. Varje krona du lägger där är en röst på odemokratiska monopol. Köp istället via en av världens bästa nördbutiker eller din lokala bokhandel. Kanske kan du hitta nån av böckerna på bokbörsen, eller på biblioteket.